Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Diabetessjukhus dröjer – nu får landstinget kritik

Foto: Hasse Holmberg/TT

Vart tog det utlovade diabetessjukhuset vägen? Storstockholms diabetesförening riktar skarp kritik mot landstinget.

– Stockholm har ingen lysande diabetesvård, vi vill veta varför inget händer, säger ordförande Anders Lönnberg.

Redan i juni 2012 beslutade landstinget att utreda förutsättningarna för ett diabetessjukhus i länet. Politikerna åkte till Danmark för att lära mer och en förstudie om ett specialistcenter inleddes. Tanken var att samla all kompetens och forskning kring diabetes vid ett och samma sjukhus. Men ännu har inget hänt.

– Vi skulle gärna vilja veta varför inget händer, säger Anders Lönnberg, ordförande i Storstockholms diabetesförening.

Stockholms diabetesvård kostar mest i landet men resultaten är långt ifrån bäst enligt det nationella diabetesregistret, Karolinska i Solna är ett av landets sämsta på diabetesvård. Samtidigt visar en ny landstingsstudie att var fjärde man och var femte kvinna i Stockholm kommer att få diabetes under sin livstid.

–  Jämfört med övriga landet står Stockholms diabetesvård inte särskilt högt. När det gäller användning av nya läkemedel som motverkar viktuppgång är vi nere på Östeuropanivå, i stället har vi världens högsta insulinanvändning, som ökar vikten, säger Anders Lönnberg.

Största orsaken till diabetesboomen är fetma och därför krävs både nya kostråd och nya mediciner enligt diabetesföreningen. De menar att vårdgivare i Stockholm snålar med nya dyrare mediciner för att klara kostnadskraven.

– Jag ville själv ha ett nytt läkemedel men fick inte det av primärvården utan tvingades gå till en diabetolog och fördubblade därmed min vårdkonsumtion. Medlet gjorde att jag gick ned 19 kilo, har färre komplikationer och mår mycket bättre, säger han.

Landstingsråd Ella Bohlin (KD) slog i somras fast att diabetesvården i Stockholm är sämst i landet. Nu är det hon som ansvarar för frågan.

– Vi har länge pratat om ett sjukhus eller ett specialistcenter och nu har det börjat röra på sig. De senaste veckorna har jag haft kontakt med en blandad kompott av intresserade vårdaktörer. Jag kan inte avslöja mer men hoppas att det ska finnas ett specialistcenter för diabetesvård innan mandatperiodens slut, säger Ella Bohlin.

Landstingsrådet ser framför sig att en större pott ur det stora 4D-projektet kring de största folksjukdomarna går till diabetes. Dessutom har landstinget tillsatt en beredning av de stora hälsofrågorna där diabetes ingår.

Enligt oppositionslandstingsråd Dag Larsson (S) krävs mer förebyggande arbete och riktade pengar till diabetesvård.

– Vi ser stora skillnader i fetma och folkhälsa i länet. På Lidingö är 45 procent av männen överviktiga, i Botkyrka är andelen 65 procent. Jag känner stor frustration över att väldigt lite händer. Vi har bland annat föreslagit ett kvalitetsregister på 1 177 diabetespatienter själva kan välja vårdcentral efter den bästa vården, det finns inte i dag, säger Dag Larsson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.