Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 04:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/digitalt-valborgsfirande-i-coronakrisen/

STHLM

Digitalt valborgsfirande i coronakrisen

Västerortskören sjunger in våren.
Västerortskören sjunger in våren. Foto: Nicklas Thegerström

Brasan tändes och vårens sjöngs in – samtidigt som polisen såg till att inte fler än 50 personer befann sig på Snorreängen i Bromma. Hundratals åskådare följde i stället Mälarscouternas valborgsfirande digitalt.

Normalt brukar det vara tjockt med folk på Snorreängen, men i år samlades en grupp scouter, Västerortskören och funktionärer som motade bort åskådare som tagit sikte på brasan. 

– Vi ställer inte in, vi ställer om och anpassar oss till hur det är just nu med coronasmittan, säger Teo Elmfeldt, som är kårordförande för Mälarscouterna.

Bild 1 av 3 Nils Andlinger och hans scoutkompisar tänder elden.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 3 Valborgsmässoelden på Snorreängen.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 3 Teo Elmdfeldt hälsar våren välkommen.
Foto: Nicklas Thegerström

Han hälsade våren välkommen i ett tal som direktsändes på scouternas Youtubekanal. Brasan i Bromma hade bara någon enstaka konkurrent i Stockholm i år.

– Det är 20-årsjubileum i år och jag tycker att vi gör det bästa av situationen. Vi är noga med att följa rekommendationerna, säger Teo Elmfeldt.

Birgitta och Anders Brynielsson bor i området. De var missnöjda med att bli bortkörda från ängen, men tittade på brasan från vägen.

– Det är en konstig valborg. I vanliga fall brukar det vara brukar stånd med pilkastning och sockervadd, säger Birgitta Brynielsson.

Bild 1 av 3 Polisen håller koll på hur många som är på Snorreängen.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 3 Birgitta och Anders Brynielsson blev bortkörda från brasan.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 3
Foto: Nicklas Thegerström

Valborgsmässoelden på Riddarholmen är normalt en av de mest välbesökta i Stockholm. På torsdagskvällen var det helt öde i den isande vinden. I Rålambshovsparken hade några enstaka ungdomsgrupper samlats. 

Läs mer:

Krogar ska inspekteras under valborgskvällen: ”Fokus där vi fått in klagomål”