Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 12:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/digitalt-valborgsfirande-i-coronakrisen/

STHLM

Digitalt valborgsfirande i coronakrisen

Västerortskören sjunger in våren.
Foto: Nicklas Thegerström

Brasan tändes och vårens sjöngs in – samtidigt som polisen såg till att inte fler än 50 personer befann sig på Snorreängen i Bromma. Hundratals åskådare följde i stället Mälarscouternas valborgsfirande digitalt.

Normalt brukar det vara tjockt med folk på Snorreängen, men i år samlades en grupp scouter, Västerortskören och funktionärer som motade bort åskådare som tagit sikte på brasan.

– Vi ställer inte in, vi ställer om och anpassar oss till hur det är just nu med coronasmittan, säger Teo Elmfeldt, som är kårordförande för Mälarscouterna.

Bild 1 av 3
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 3
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 3
Foto: Nicklas Thegerström

Han hälsade våren välkommen i ett tal som direktsändes på scouternas Youtubekanal. Brasan i Bromma hade bara någon enstaka konkurrent i Stockholm i år.

– Det är 20-årsjubileum i år och jag tycker att vi gör det bästa av situationen. Vi är noga med att följa rekommendationerna, säger Teo Elmfeldt.

Birgitta och Anders Brynielsson bor i området. De var missnöjda med att bli bortkörda från ängen, men tittade på brasan från vägen.

– Det är en konstig valborg. I vanliga fall brukar det vara brukar stånd med pilkastning och sockervadd, säger Birgitta Brynielsson.

Bild 1 av 3
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 3
Foto: Nicklas Thegerström

Valborgsmässoelden på Riddarholmen är normalt en av de mest välbesökta i Stockholm. På torsdagskvällen var det helt öde i den isande vinden. I Rålambshovsparken hade några enstaka ungdomsgrupper samlats.

Läs mer:

Krogar ska inspekteras under valborgskvällen: ”Fokus där vi fått in klagomål”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt