Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Din katt får vård snabbare än du

I maj öppnar ett nytt högteknologiskt sjukhus i Danderyd. För hundar och katter. ”Servicenivån är mycket bättre i djursjukvården än i humansjukvården. Det är inga vårdköer och det är billigare”, säger Lars Bjarnemark, vd i Djursjukhusgruppen.

Nuvarande Albano djursjukhus är trångt, det nya kostar 40 miljoner kronor att bygga och får omfattande specialistvård inom intensivvård, kirurgi, dermatologi och onkologi.

– Avancerade djursjukhus är lika välutrustade som humansjukhus. Vi har ultraljud och röntgen och satsar 10 miljoner kronor på magnetröntgenutrustning i Bagarmossens djursjukhus, säger Lars Bjarnemark.

När det gäller hund och katt är det djurägaren själv som betalar sjukvården, stat och kommun skjuter inte till några pengar. Ändå har andelen hundar som besöker veterinär under ett år tredubblats över en tioårsperiod, enligt Djursjukhusgruppen.

I höstas visade försäkringsbolaget Agria att marknaden för djurförsäkringar har ökat med 59 procent på fem år. Uppskattningsvis har en tredjedel av Sveriges 1,3 miljoner katter en försäkring. Bland hundarna är åtta av tio försäkrade och även gnagare, reptiler och burfåglar har fått ett uppsving i omsorg.

– Det finns efterfrågan på avancerad sjukvård. Djurägare är beredda att satsa ganska mycket pengar på sina familjemedlemmar, säger Lars Bjarnemark.

Och djuren får behandling snabbt. En skada i en mänsklig fotled kan ta ett par månader att lotsa fram till operation, enligt Lars Bjarnemark.

– Om det gäller din hund klarar vi av det på två dagar. Det handlar om djuretik, också. Du vet varför du har ont i foten, det vet inte hunden, därför tar vi hand om den på en gång, säger han.

Däremot förs det, enligt Lars Bjarnemark, ständigt diskussioner bland veterinärerna om var gränsen går. Hur stora ingrepp och hur långtgående behandlingar djuren ska utsättas för handlar också om etik.

Det nya sjukhuset i Danderyd tar endast emot hundar och katter, inga andra djur.

– Våra veterinärer är specialiserade på hund och katt. Men vi tror att efterfrågan på djursjukvård kommer att fortsätta öka, djurägandet lär åtminstone hålla jämna steg med befolkningsökningen, säger Lars Bjarnemark.

Fakta: Stockholms regiondjursjukhus

• Stockholms regiondjursjukhus med enheterna i Bagarmossen, Albano i Danderyd och Gärdet tar emot cirka 60.000 besök om året.

• Omkring 68 procent av patienterna är hundar, 31 procent är katter och 1 procent är övriga djur.

• I höstas köpte Katarina Martinson, dotter till finansmannen Fredrik Lundberg, genom sitt investmentbolag Fidelio Capital inte bara Stockholms regiondjursjukhus utan även Västra djursjukhuset i Göteborg och Falu djursjukhus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.