Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Diskriminerad brandman fick skadestånd

Simon Wallmark nekades ett sommarvikariat som brandman för att han hade fel kön och fel etnisk bakgrund. På onsdagen fick han upprättelse i Södertörns tingsrätt och 100.000 kronor i skadestånd av Södertörns Brandförsvarsförbund.

Våren 2011.

Trots att Simon Wallmark har en tvåårig eftergymnasial utbildning i räddnings- och säkerhetsarbete och en lyckad praktikperiod i bagaget nekas han ett sommarvikariat vid Södertörns brandförsvar.

Simon Wallmark kallas inte ens till någon intervju eller till några tester.

Anledningen?

Han har fel kön och fel etnisk bakgrund.

Södertörns Brandförsvarsförbund prioriterar kvinnor samt män med utomnordiskt ursprung – även i de fall då dessa saknar brandmansutbildning.

Med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa lämnar Simon in en stämningsansökan på 100.000 kronor till Södertörns tingsrätt.

I dag onsdag, fick Wallmark slutligen upprättelse. Södertörns Brandförsvarsförbund gick med på att betala hela det yrkade beloppet vid en förlikning i tingsrätten enligt Centrum för rättvisa.

– Det är otroligt glädjande att han får hela skadeståndet som han begärt, säger Clarence Crafoord, vd för Centrum för rättvisa och Wallmarks ombud, till DN.se.

– Det är ganska ovanligt.

Enligt Clarence Crafoord råder det ingen tvekan om att Södertörns Brandförsvar har gjort fel i rekryteringsarbetet.

– Oavsett om man är man eller kvinna och oavsett vilken etnisk bakgrund man har så är det likabehandlingsprincipen som gäller, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.