Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Djurgårdsvarvet väcks till liv igen

Saneringen av marken är klar och arbetet med Djurgårdsvarvet har startat.
Saneringen av marken är klar och arbetet med Djurgårdsvarvet har startat. Foto: Erich Stering
Saneringen av marken är precis klar. Varvskontoret är renoverat. Arbetet med snickeriverkstaden har kommit i gång och om några dagar är den drygt elva meter höga skorstenen återuppbyggd. Djurgårdsvarvet byggs upp igen.

Glädjen är stor bland de boende på Nordenskiöldsgatan på Djurgården. En som bubblar av glädje är Kerstin Brunnberg, som bott alldeles ovanför varvet i 65 år. Hon flyttade dit som tvååring och minns mammans farhågor.

– Morsan var skitskraj att skorstenen skulle rasa ner över huset, säger Kerstin Brunnberg och skrattar. I nästa mening understryker hon hur glad hon är att silhuetten (läs: skorstenen) som försvann 2006 nu är tillbaka igen.

– Jag hoppas verkligen att de ska elda i den, säger hon, men riktigt så roligt blir det inte. Den ska enbart användas till ventilation, säger Anders Ferngren, en av de två murare som nu fullbordar återuppbyggnaden.

Eftersom det gamla varvet, som lustigt nog heter Nya Djurgårdsvarvet, är just gammalt är det också gamla hantverksmetoder som ska användas – om än med modernt material.

– Det här är ett pilotprojekt, säger Anders Ferngren och berättar om det värmeisolerande bruket som används till det nytillverkade och patinerade tegel som tillverkats i Dalarna.

– Tolv kilo sand blir hundra liter sand. Det här bruket spöar kalkbruket som har använts i 2 000 år, säger han medan murarkompisen Elias Patetsos klättrar ner från stegen.

Skorstenen har blivit en symbol för varvet, som består av ett tiotal byggnader. Många av dessa är i mycket risigt skick, men de ska rustas upp successivt.

Gustaf Taube, ledamot i styrelsen för Nya Djurgårdsvarvet och ordförande i Stockholms sjögård som omfattar Skeppsholmen, Kastellholmen, Beckholmen, Rosenvik, Nya Djurgårdsvarvet, Galärvarvet, Strandvägskajen och Blasieholmen, talar om det nya gamla varvet som ett mecka för träbåtsrenovering.

– Nu söker vi en arrendator som vill arbeta med genuin träbåtskultur, inte med lyxyachter utan med gamla träbåtar, säger Gustaf Taube.

Alla byggnader på varvet utom en ska renoveras i det projekt som nu pågår.
Det gamla kolmagasinet ska rivas eftersom det är obrukbart. I stället ska här byggas en båthall. Denna hall ska förses med sex meter höga portar för att kunna ta in de båtar som ska renoveras under tak. Tanken är också att hallen ska utrustas med en invändig balkong där allmänheten ska kunna följa arbetet.

– Vi vill att så mycket som möjligt av arbetet ska vara öppet så att folk kan se vad som pågår, säger Gustaf Taube, som hoppas att den gamla varvsmiljön, som legat för fäfot så länge, snart ska vara levande igen.

Även träkajen vid Beckholmsbron rustas upp. Gustaf Taube kallar den Sveriges längsta ljugarbänk, och den kommer i sin nya utformning att bli sågformad för att kunna ta emot så många båtar som möjligt. Man kan likna det vid en snedparkering för bilar, men naturligtvis ska det då kallas snedförtöjning.

När ska allt vara klart?
– Någon gång 2011, säger Gustaf Taube, som räknar med att kajen ska kunna tas i bruk i september 2010.

Djurgårdsförvaltningen och sponsorer står för större delen av kostnaderna, hur stora är oklart.

Turerna kring det gamla Djurgårdsvarvet har varit många och långa. Tomten med området ägdes tidigare av Stockholms Ång­slupsbolag och Marcus Wallenberg. När han sålde på 80-talet fanns det planer på att riva hela varvet och bygga niovåningshus på tomten.

Sedan kom finanskriser, ägarbyten och nya planer, men det fanns också en mycket stark motståndsrörelse anförd av arkitekten Torbjörn Vogt, som under en tid var ordförande i Djurgårdens hembygdsförening. Han gav sig inte och det är han glad över i dag även om han flyttat sina bopålar från Nordenskiöldsgatan till Gärdet.

– Folk sa att jag borde få en medalj för att jag var med om att rädda varvet, säger Torbjörn Vogt, men jag behöver ingen medalj. Att varvet byggs upp igen är belöning nog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.