Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

DN anmäler händelsen då Lars Epstein greps av polis

Lars Epstein.
Lars Epstein. Foto: Ingrid Borggren

Dagens Nyheter kommer att anmäla händelsen då medarbetaren Lars Epstein greps av polis och fick sin kamera genomsökt.

– Det är allvarligt och ett brott mot grundlagens efterforskningsförbud, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Det var i tisdags som Lars Epstein befann sig på Norrbro för att fotografera och skriva om Zirkus Loko-Motivs barnverkstad – som ett av många blogginlägg från den pågående Kulturfestivalen på DN.se-bloggen Epsteins Sthlm.

Kort därefter blev han gripen av två civilklädda poliser. Trots att Lars Epstein sa att han var medarbetare på Dagens Nyheter och ute på journalistiskt uppdrag tog poliserna hans kamera och ledde bort honom till ett tält i Kungsträdgården. Där blev han kontrollerad, kroppsvisiterad och poliserna gick igenom bilderna i hans kamera.

–Hela historien är anmärkningsvärd. Det är egendomligt att polisen inte släppte Lars Epstein när han berättade han var fotograf och arbetade på uppdrag av DN. Uppgiften var enkel att kontrollera, säger Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski.

​DN kommer att anmäla den del som gäller kontrollen av bilderna i kameran, vilket blir en uppgift för Justitiekanslern att utreda:

–Vad som är riktigt allvarligt är att poliserna förutom att stoppa en pressfotografs normala arbete, dessutom valde att gå igenom hans kamera. Det är ett tydligt brott mot grundlagens efterforskningsförbud, säger Peter Wolodarski.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.