Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

DN-fotograf misshandlad i Rinkeby

00:50. Två personer har misshandlats under våldsamma upplopp i Rinkeby. En av dem är DN-fotograf.

En DN-fotograf misshandlades vid upploppen i Rinkeby på måndagskvällen.”Ett femtontal personer slog och sparkade mig”, berättar han.

– Jag har träffats av en massa slag och sparkar både på kroppen och i huvudet. Jag har tillbringat natten på sjukhuset, säger han.

DN-fotografen åkte till Rinkeby strax efter 22-tiden på måndagen, parkerade bilen en bit bort från torget innan han anlände till platsen där han blev misshandlad av en grupp som han uppskattar till minst femton personer.

Läs mer: Polisingripande i Rinkeby följdes av upplopp och plundring

– Precis när jag kom till torget, alldeles vid kanten, såg de mig trots att det hände en massa mitt på torget.

Han påpekar att han inte vid något tillfälle hade kameran framme, utan dolde den innanför kappan. Under misshandeln blev DN-fotografen bestulen på kameran, men den var tom på bilder. Han arbetade inte på uppdrag av DN vid händelsen, men han har stor erfarenhet av att bevaka situationer som den på måndagskvällen i Rinkeby.

Läs mer: Polisen sköt för att träffa i Rinkeby

Efter misshandeln lyckades han ta sig till en bensinmack för att larma polisen.

– De kunde inte skicka någon och frågade om jag kunde ta mig till sjukhuset själv. Det kunde jag, men jag var chockad i många timmar efteråt. Polisen kom så småningom och jag gjorde en anmälan om misshandel och grov stöld. De sade att chansen att förövarna eller kameran hittas är liten. Obefintlig.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på att en journalist som är på plats för att göra sitt jobb blir misshandlad.

– Det är allvarligt och det är fegt att ge sig på någon som är där för att granska det som händer, säger Anders Ygeman.

Beatrice Ask (M), talesperson i rättsfrågor och tidigare justitieminister, reagerar också starkt.

– Det är förfärligt. Det här är farligt för många. Journalister och blåljuspersonal far illa och det måste vi göra något åt. Men glöm inte vanliga medborgare som ska gå till jobbet eller har varit på bio eller hämtar barn som utsätts för den här otryggheten. Det är därför vi måste vända utvecklingen, säger Ask.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.