Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

DN frågar: Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan?

DN frågar kända stockholmare och folk på stan:
1. Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan i Stockholm 2017? 2. Vem gör det obetalda hemarbetet hos dig?

Foto: Magnus Selander

Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad:

1. Våra satsningar på förskolan. Rätt till heltid för alla barn, mer resurser, nya introduktionsförskolor och satsningar på att höja inskrivningsgraden. Vi vet att detta stärker kvinnors kontakt med arbetsmarknaden och därmed blir det ett viktigt verktyg för ökad jämställdhet.

2. Vi försöker dela på det, även om min man för tillfället tar ett större ansvar.

 

Foto: Jonas Ekströmer

Anders Ygeman (S), inrikesminister:

1. Lika lön för lika arbete.

2. Vi försöker dela upp det mellan oss i familjen.

 

Foto:

Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad:

1. Kvinnor – och män – behöver kunna känna trygghet i sina val av förskolor till barnen om livspusslet ska fungera. Dåliga beslut av den S-ledda majoriteten har lett till att barngrupperna ökat och brist på lokaler och personal. Förskolorna och barnens trygghet är centrala frågor för jämställdheten.

2. Hemma delar vi, men vi tar också hjälp av Rut-tjänster för att få vår vardag att gå ihop.

 

Foto: Tove Gustafsson

Sarah Delshad, journalist och grundare av idéplattformen Muslimska feminister:

1. Att kvinnor, oavsett härkomst, ålder, sexuell läggning och religion, ska kunna ha rätt till sina kroppar. För mig är det varje år den viktigaste jämställdhetsfrågan.

2. I den bästa av världar hade jag velat svara att vi delar på det, men tyvärr drar min fästman faktiskt det största lasset hemma. Vilket jag verkligen borde tacka honom för lite oftare, så jag passar på nu.

 

Foto: Anette Nantell

Maria Sveland, författare:

1. Mäns våld mot kvinnor. Det gör mig galen varje gång jag läser om ännu en mördad kvinna som gång på gång bett om hjälp men inte blivit tagen på allvar. Samma sak med alla de våldtagna kvinnor som inte blir trodda och sedan kränks av advokater i rättegången. Med andra ord: mer resurser till polis och åklagare så att de kan göra bra utredningar och skydda våldsutsatta kvinnor. Mer resurser till tjej- och kvinnojourer som stöttar och beskyddar utsatta tjejer och kvinnor.

2. Jag, eftersom jag lever ensam med tre barn.

 

Foto: Anders Wiklund/TT

Moa Herngren, författare och skapare av tv-serien Bonusfamiljen:

1. Att stoppa kvinnovåldet.

2. Vi delar på det obetalda hemarbetet 50–50.

 

Foto: Alexander Mahmoud

Chris Heister, landshövding i Stockholms län:

1. Utbildning. Skolan måste ge flickor och pojkar möjlighet att utveckla sin fulla potential, så att man inte gör slentrianmässiga och könsuppdelade val utan får chans att nyttja hela paletten. Vi måste jobba mer medvetet med jämställdhetsfrågor redan i förskolan. Om vi börjar där så kommer det att gå fortare att nå jämställdhet.

2. Hos mig finns det inget som faller mellan stolarna. Jag är nämligen ensamstående så jag har ingen att dela hemarbetet med.

 

Foto: Hilda Arneback

Alexandra Pascalidou, journalist och författare:

1. Kvinnoförtrycket i alla dess former – från sexuella övergrepp till intellektuella skamgrepp. Och så lika lön så klart.

2. Haha, jag.

 

Foto: FOTO: ANNA-LENA MATTSSON

Ann Söderlund, journalist:

1. Samma fråga som gäller i övriga delar av landet: se efter din ekonomi. Om du är mammaledig eller tar mest av vabb, få din snubbe att kompensera dig! Det kanske inte märks i plånboken nu, men när du blir rivig tant kommer plånboken att gapa ihålig.

2. Jag lagar mat och tvättar och plockar. Karlsloken diskar, dammsuger, betalar räkningar och tar ungar till dagis. Båda hatar allt med städ och vi har städfirma en gång i veckan. I slutet av veckan klingar bitterheten av.

 

Foto: Lisa Mattisson

Helena Malm Karlsson, 36 år, föräldraledig lärare, Aspudden:

1. Det viktigaste tycker jag är att frågan över huvud taget tas upp och att man funderar över vad jämställdhet är. Det finns många saker som är viktiga. Jag önskar att frågan inte ens skulle behöva tas upp, att det skulle vara så självklart att alla är lika mycket värda.

2. Det är jämställt hemma hos mig. Jag och min fru delar på allt.

 

Foto: Lisa Mattisson

Rikard Keyser, 31 år, föräldraledig ekonom, Mälarhöjden:

1. Jag tycker det är viktigt att kvinnodominerande yrken ska få högre status. Att arbeten som sjuksköterska och barnmorska till exempel ska betalas bättre än i dag.

2. Jag skulle nog säga att det är 50–50 hemma hos oss och jag tror hon skulle säga det också. Jag lagar mer mat och hon städar mer.

 

Foto: Lisa Mattisson

Louis Oyarzo, 45 år, naprapat, Liljeholmen:
1. Att män och kvinnor ska ha lika villkor och samma löner är aktuellt hela tiden. Är man bra på ett jobb ska det inte spela någon roll om det är en man eller kvinna, man ska ha samma lön.
2. Frugan gör det arbete som inte syns, som att betala räkningar och så. För hon är halvpensionär och jag jobbar.

 

Foto: Lisa Mattisson
Leonardo Marten, 25 år, servitör, Kista:

1. För mig är det är särskilt viktigt att folk behandlar tjejer bra. Jag har min mamma och min mormor och jag vill att man behandlar min familj bra.

2. Nu bor jag med min mormor och vi hjälper varandra. Hon tvättar mer och jag diskar.

 

Foto: Lisa Mattisson

Veronica Mongård, 33 år, signalare, Älvsjö:

1. Det är viktigt att kvinnor får samma lön för jobbet som männen och att kvinnor har samma rättigheter.

2. Jag sköter det mesta. Den som är hemma först lagar mat men jag städar och tvättar. Det händer ibland att han gör ett race men det är inte så ofta tyvärr.

Foton: Lisa Mattisson (fem sista bilderna) samt DN och TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.