Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/dnipsos-ras-for-liberalerna-i-stockholm/

STHLM

DN/Ipsos: Ras för Liberalerna i Stockholm

Foto: Claudio Bresciani / TT

Den grönblå majoriteten skulle sitta kvar i Stockholms stadshus om det vore val i dag. Det visar DN/Ipsos väljarundersökning.

 – Det är ingen jättedramatik. En tydlig tillbakagång för Liberalerna, Sverigedemokraterna växer och Feministiskt initiativ riskerar att ramla ur kommunfullmäktige, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet får 48 procent av rösterna mot 39 procent för S, V och FI.

Procentuellt är den stora förloraren Liberalerna som tappar 3,1 procentenheter och hamnar på 7 procent.

Mandatmässigt är Feministiskt Initiativ den stora förloraren. Partiet tappar 1,8 procent och skulle vid ett val i dag nå ett resultat på drygt en procentenhet. Det innebär att partiet hamnar under spärrgränsen till fullmäktige och därmed bli utan mandat.

Stödet för Sverigedemokraterna fortsätter att öka. I jämförelse med fullmäktigevalet 2018 ökar partiet med 2,6 procentenheter till 11 procent.

– Men SD är fortfarande mycket svagare i Stockholm än ute i landet. Den enkla förklaringen är befolkningssammansättningen. I Stockholm finns fler yngre och fler välutbildade och de röstar i lägre utsträckning på SD, säger Nicklas Källebring.

Väljarundersökningen visar att bland de yngsta stockholmarna röstar bara några få procentenheter på SD, men bland de väljare som är 40–50 år börjar partiet öka rejält.

För övriga partier är förändringarna mindre. Socialdemokraterna får 24 procent och Moderaterna 20. Vänsterpartiet landar på 14 och Kristdemokraterna på 5 procent. Övriga partier noterar ett stöd på 2 procent.

– Stockholm avviker värderingsmässigt från resten av Sverige. Vänstern och Fi är starkare här, även om Fi tappar nu. Stockholmare är mer Gal än Tan-orienterade, det slår igenom, säger Nicklas Källebring.

Gal/Tan-skalan är ett sätt att beskriva politiska förhållningssätt. Den enda änden av skalan står för grön, alternativ och liberal och den andra för traditionell, auktoritär och nationalistisk.

Liberalerna tappar väljare till C – men får tillbaka ungefär lika många. Nettoförlusten gör partiet med väljartapp till M och S.

KD tappar mycket till Moderaterna men även till SD. SD vinner väljare från främst M, men också från KD och i mindre grad från Socialdemokraterna.

Fi förlorar väljare till framför allt Vänstern men även till MP och S – och V plockar väljare från S och MP.

– Det påminner mycket om det vi ser på nationell nivå, de stora väljarflödena sker inom blocken, säger Nicklas Källebring.

För både Miljöpartiet och Centerpartiet är resultaten oförändrade i förhållande till valresultaten från 2018. Att MP efter valet bytte från det, då, rödgrönrosa blocket till att samstyra med den borgerliga alliansen tycks inte ha påverkat väljaropinionen – varken negativt eller positivt.

– Miljöpartiet har historiskt varit otroget mot block och klarat sig. Trafikborgarrådet Daniel Helldén har profilerat sig och synts ganska mycket, i frågor där MP har starkt stöd, säger Nicklas Källebring.

Om partiet gjorde samma manöver på det nationella planet skulle effekten sannolikt bli annorlunda, menar han.

– Men ute i landet styr MP ofta ihop med de borgerliga. I kommunpolitiken handlar det ofta om praktiska frågor, vilket gör att de klarar sig ganska helskinnade även om flertalet MP-väljare står till vänster.

Nicklas Källebring påpekar också att regimskiftet gick betydligt smidigare i Stockholm än på riksnivå.

– Det finns en känsla hos väljarna att det är bättre att komma överens än att bråka, säger han. 

Om MP skulle byta sida igen så förändras styrkeförhållandena i Stadshuset – den borgerliga alliansen får 40 procent av rösterna mot de rödgrönrosas 47.

– Miljöpartiet är vågmästare, de avgör vem som bestämmer och har en stark förhandlingssits, säger Nicklas Källebring.

Läs också: DN/Ipsos: M får högsta stödet på ett år