Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

DN:s Eva-Karin Gyllenberg får Sankt Eriksmedaljen

Foto: DN
Dagens Nyheters reporter Eva-Karin Gyllenberg är en av årets mottagare av Sankt Eriksmedaljen. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Sankt Eriksmedaljen är Stockholms stads hedersbelöning för verksamhet eller insatser som anses förtjänta av en utmärkelse från stadens sida.

Grattis, Eva-Karin ! Vad tänkte du när du fick veta att du får medaljen?

– Jag känner mig oerhört hedrad, för jag vet hur oerhört fint det är att få den. Och vilket sällskap jag är i! Det är Stockholms finaste pris.

– Ett av de första journalistjobb jag gjorde när jag började på Stockholmsredaktionen på Dagens Nyheter 1984 var att intervjua en av det årets medaljörer, Gulli Gustafsson, som hade delat ut DN och andra tidningar i 50 år.

– När Margareta Björk, kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm, ringde trodde jag att hon skulle fråga varför jag hade skolkat från fullmäktigemötet. När hon ringde hade det också plingat gång på gång på telefonen, för vi var mitt i en budgivning om vår lägenhet.

– Dessutom stod jag och skrapade bort färg på en spegeldörr med en varmluftspistol. Så det blev litet extra omtumlande, när hon frågade om jag ville komma och ta emot medaljen. Vilken fråga!

Vad tror du att du får medaljen för?

– I motiveringen, som jag tycker stämmer bra står det: ”Har i över 25 år som DN-journalist suttit på pressläktaren och rapporterat vad som sig tilldragit i fullmäktigesalen. I dag skriver hon om stort och smått, men försöker också genom olika tävlingar om Stockholm fortbilda oss stockholmare.” Det känns roligt både för mig och för DN. Just nu ”snickrar” jag på en påskpromenad, en tävling under en vandring i stan för stockholmarna.

Vad är viktigast, som journalist, att rapportera om när det gäller Stockholm?

– Allt som berör vår vardag är viktigt. Från mormors hemtjänst till om biblioteket ska vara öppet på söndagar. Kommunalpolitik är oerhört viktigt, för det berör alla. Kommunalpolitik är också mycket roligare än det låter. Det kan låta trist, kanske, att bevaka politikernas möten, men det kan verkligen blixtra till där. Och det gör det så fort politikerna kastar sina manus och talar fritt ur hjärtat.

Kan du det här? Vem fick den första Sankt Eriksmedaljen, och vad var den personen känd för?

– Det var Ragnar Östberg, Stadshusets skapare, och bankdirektören Knut Wallenberg, den store mecenaten som bland annat såg till att vi fick rulltrappan på Skansen – för övrigt den enda rulltrappa i Stockholm som folk står i.

Rätt, förstås! Och vilken är din favoritplats i Stockholm?

– Jag bor i Sibirien, och att kunna gå till Odenplan på tio minuter är viktigt för mig. Odenplan är min favoritplats i Stockholm. Där finns allt man behöver – butiker, kläder, skor, blommor, urmakare, garnbutik, Åhlénsvaruhus av lagom storlek, apotek, bank och post – och många caféer och restauranger.

Eva-Karin Gyllenberg

Namn: Eva-Karin Gyllenberg, kallas mest EKG.
Bor: I Sibirien i Stockholm.
Född: På Sabbatsbergs sjukhus för 56 år sedan.
Familj: Maken Björn Gyllenberg, 67, gammal DN-journalist, gudsonen Oscar Gyllenberg, 18.
Äter gärna: Biff Rydberg och färska hallon.
Dricker: För mycket kaffe och för litet champagne.
Läser: ”Från almstrid till trängselskatt” av Börje Karlsson och Torbjörn Tenfält, gamla DN-journalister.
Intressen: Kultur, idrott, Stockholmiana, frågesport, neonskyltar, gamla grejer.

Övriga Sankt Eriksmedaljörer

Bo Bladholm
Blev ersättare i kommunfullmäktige 1982, därefter ledamot och har framför allt först som 1:e vice ordförande och sedan som ordförande i kommunfullmäktige representerat staden i många år.

Anders Carlberg
Grundade 1984 Fryshuset, som idag är en samlingsplats för ungdomsverksamheter inom områdena passionerade intressen, utbildning och sociala projekt. Anders deltar gärna i offentliga debatter om ungdomsfrågor med mera.

Malena Ernman
Mångsysslande operasångerska - mezzosopran i världsklass, som nått världsrykte på kort tid. Är utnämnd hovsångerska och ledamot av Musikaliska Akademien.

Cecilia Hagen
Journalist och författare. Har underhållit oss genom åren med kåserier och många böcker som till exempel om Fredik och Charlottes olika skeenden i livet eller Kulla-Gullas liv i mogen ålder. Vann Lukas Bonniers Stora Journalistpris 2006.

Per Kallstenius
Stockholms 17:e stadsarkitekt sedan Nicodemus Tessin d ä och som dessutom varit stadsarkitekt två gånger i Stockholm, sammanlagt i 22 år och har därigenom haft en stor betydelse för stadens stadsbyggnad och stadsutveckling, invald i Ingenjörsakademien. Har genom boken ”Minne och vision – Stockholms stadsutveckling i dåtid, nutid och framtid” tagit med oss på en resa genom nästan 200 år.

Lennart Nilsson
Världskänd fotograf som började som reportagefotograf och fotojournalist för bland annat Se och Life. Har fortsatt att tänja gränserna för vad som är möjligt inom medicinsk mikrofotografi samt makrofotografi av rymden. Har fått många priser exempelvis Kunskapspriset 2004, och utmärkelser som till exempel professors namn 2009 med motiveringen ”att han synliggjort det osynliga och med vetenskaplig precision dokumenterat människans inre”. Han är också hovfotografen framför andra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.