Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

DN:s reporter om tiggeriet i Stockholm

Gränspolisen, Rikskriminalpolisen och DN:s Josefine Hökerberg svarar på frågor om tiggeriet i Stockholm.

Vad betyder egentligen organiserat tiggeri?

– Att tiggarna vi ser på Sveriges gator på något sätt är organiserade - att de reser tillsammans, att de lånar pengar för att göra resorna, att de kanske har en struktur för vilka platser som används, var de ska sitta, att de kanske cirkulerar på varandras platser för att hålla andra tiggare borta, att de hjälper varandra, att de åker ihop familjer eller hela byar och organiserar färden upp till Sverige för att det ska kosta mindre och bor ihop för att vara mindre ensamma, skydda sig och minska på kostnaderna, säger Josefine Hökerberg.

– Organisering kan också betyda att det finns personer - ungefär motsvarande resebyråer eller oseriösa banker - som organiserar resorna till Sverige och som lånar ut pengar mot ränta till dem som vill komma hit. I dagens artikel avslöjas en organisering där självutnämnda ledare hjälper fattiga människor hit för en ockerränta och kräver dem att betala en summa för få tigga. Ordet organisering i sig betyder inte att något är brottsligt enligt svenskt lag. Om det vore brottsligt skulle det kallas organiserad brottslighet eller kriminellt. Organisering av den typen som avslöjas i dagens tidning kanske skulle kunna lagföras under brottet ocker eller bedrägeri, säger Josefine Hökerberg.

Har DN inte tidigare påstått att tiggeriet inte skulle vara organiserat?

– Nej, DN, eller jag i egenskap av reporter på DN, har aldrig påstått att tiggeriet inte skulle vara organiserat (i den innebörden att organiserat betyder just organiserat och inte organiserad brottslighet). Tvärtom har poliser i vår granskning alltid uppgett att det är organiserat men inte på ett sätt som är kriminellt, det vill säga olagligt enligt svensk lag.
I artiklarna från byarna i Rumänien återgav vi att folk uppgav att de lånade för att ta sig hit, men att det var svårt att få svar om hur resorna till Sverige gick till.

Men varför har både politiker och hjälporganisationer under våren hävdat att tiggeriet inte är organiserat?

– Förmodligen för att de använt ordet organiserat som att det skulle betyda att organiseringen är kriminell. När SD gick till EU-val med frågan om att "förbjuda det organiserade tiggeriet" anspelade de på kriminellt tiggeri, och det var mot den kampanjen som hjälporganisationer och politiker slog tillbaka, eftersom inget tydde på att det skulle förekomma människohandel inom tiggeriet. Det finns självklart undantag (det finns två fällande domar gällande människohandel för tiggeri i Sverige) men undersökningar och iakttagelser har hittills visat att majoriteten tiggare inte är tvingade utan är här av fri vilja, säger Josefine Hökerberg.

Vad säger lagen om tiggeri?

– Tiggeri är lagligt i Sverige. Det är först när ofredande eller misstänkt människohandel kommer in i bilden som polisen kopplas in, men för att det ska ske krävs antingen:

• Att en tiggare uppför sig så påstridigt att det räknas som ofredande.

• Att polisen får en konkret misstanke om människohandel (tvingat tiggeri), säger Per-Uno Johansson, chef för utredningsenheten på Gränspolisen.

Är inte organiserat tiggeri brottsligt?

– Så länge det är frivilligt är det inte kriminellt. Om personer betalar någon för att ta sig hit och lovar att ge personen en del av inkomsten handlar det snarare om en dålig affärsuppgörelse, säger Per-Uno Johansson, operativ chef på Gränspolisen.

– Brottsrubriceringen ocker har bara använts i ett enda fall av exploatering, men det gällde inte tiggeri, säger Per Englund, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Betalar alla tiggare hyra för sin plats?

– DN:s uppgifter visar att ett antal tiggare i Stockholm betalar ”hyra” för sin plats. Det är mycket svårt att veta hur många och situationen ser olika ut för olika grupper som vistas i Stockholmsområdet.  En rapport som gavs ut av Göteborgs Stadsmission i somras visade att samma förfarande förekom bland tiggare i Göteborg, enligt TT.

Vilken typ av bevis kräver domstolarna för att döma för människohandel i fall av tiggeri?

– De kräver att åklagaren kan visa att offret inte kunde fly eller lämna när han eller hon utnyttjades för tiggeri, säger Per Englund, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Är huvudpersonerna i DN:s prisebelönta serie om tiggeriet utsatta för någon form av exploatering?

- Claudia och Nico har hela tiden påstått att de inte är utsatta för någon form av exploatering och att de behåller pengarna de samlar in till sig själva och till familjens barn. DN kunde under granskningen konstatera att familjen inte var tvingad till att tigga genom att reportern intervjuade familjemedlemmarna enskilt, jämförde deras berättelser och skuggade familjen på avstånd samt följde med dem till Rumänien och undersökte vad pengarna de hade tiggt ihop hade gått till, säger Josefine Hökerberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.