Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

DO: Al-Azharskolans bussar inte diskriminerande

Al-Azharskolans rektor Hussein Ibrahim (till vänster) och Roger Lindquist, biträdande rektor.
Al-Azharskolans rektor Hussein Ibrahim (till vänster) och Roger Lindquist, biträdande rektor. Foto: Alexander Mahmoud

Den könsuppdelande idrotten riskerar att leda till diskriminering. Det slår diskrimineringsombudsmannen (DO) fast efter en utredning av muslimska Al-Azharskolan. Däremot kan ingen sådan koppling göras till de omdebatterade skolbussarna, skriver Nyhetsbyrån Siren.

 

– Utifrån vad skolan har svarat att de har gjort i det specifika fallet kan vi inte säga att det är en överträdelse av diskrimineringslagen, säger DO:s pressansvariga Clas Lundstedt till Siren.

Förra året skapade den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby i västra Stockholm rubriker när det visade sig att den hade könsuppdelade gymnastiklektioner. I våras avslöjade TV4:s "Kalla fakta" att skolans personal även delade upp eleverna på deras skolbuss: flickorna fick gå in genom skolbussens bakre dörrar medan pojkarna fick gå in där fram.

Läs mer: Muslimsk friskola stoppar könsuppdelning.

Kritiken mot skolan blev kraftig och DO inledde en granskning.

– Vi inledde tillsynen dels utifrån vad vi fick kännedom via nyhetsrapporteringen, och dels utifrån att det kom in totalt fem anmälningar. När vi gör det är det första som sker att vi begär in ett yttrande där vi ställer ett antal frågor som skolan får tillfälle att svara på, säger Clas Lundstedt till Siren.

Läs mer: Skolledare inför rätta för ekonomiska brott.

DO konstaterar att Al-Azharskolans systematiska könsuppdelning under idrottslektionerna ”riskerar att leda till att en eller flera elever utsätts för diskriminering som har samband med kön och könsöverskridande identitet eller uttryck”. Skolan uppfyller därför inte lagkraven när det gäller det aktiva arbetet för att motverka diskriminering, enligt beslutet.

Däremot har skolan inte agerat diskriminerande vad gäller skolbussen. Där har man svarat att eleverna numera sitter blandat.

Efter att skolan svarat gjordes inga ytterligare utredningsåtgärder. Men DO skriver att de kommer att följa upp skolans arbete med aktiva åtgärder för att förhindra könsdiskriminering.

Moderaternas talesperson Elisabeth Svantesson i arbetsmarknads-, integrations- och jämställdhetsfrågor har reagerat på DO:s beslut.

– DO har kommit fram till ett märkligt beslut, i Sverige delar vi inte upp människor efter kön på bussar och det här är ett tydligt fall av både segregation och diskriminering, säger hon.

Moderaterna har tidigare lyft frågan om att se över diskriminering i skollagen, och nu menar Elisabeth Svantesson att det även kan vara aktuellt för diskrimineringslagstiftningen. Hon hänvisar bland annat till en dom i EU-domstolen som slog fast att man inte fick dela upp kön när det gäller simundervisning.

– I Sverige har vi ett starkt jämställt samhälle, därför är det viktigt att inte dela upp flickor och pojkar oavsett skäl. Skolinspektionen en viktig roll att kontrollera så att lagstiftningen följs. Det här fallet visare mer att det finns mer att upptäcka, säger Elisabeth Svantesson.

Hon kommer även att ta upp frågan med regeringens ansvariga minister Alice Bah Kuhnke (MP).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.