Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

DO: Svarte Petter en negativ stereotyp

Man utklädd till Svarte Petter.
Man utklädd till Svarte Petter. Other: Hollandse Hoogte/Corbis

En negativ stereotyp. Så tycker Diskrimineringsombudsmannen om figuren Svarte Petter. ”Den rimmar illa med människors lika värde”, säger Clas Lundstedt på myndigheten.

Afrosvenskarnas riksförbund anser att figuren Zwarte Piet (Svarte Petter), som är en del av Nederländernas traditionella firande av helgonet Sinterklaas (Nikolaus) den 30 november är rasistisk.

Även Diskrimineringsombudsmannen (DO) tycker att figuren – som avbildas med svartmålat ansikte, stora örhängen, tjocka rödmålade läppar och afroperuk – är olämplig.

– Det är svårt att säga något att annat än att det är en negativ stereotypisk beskrivning av människor med afrikanskt ursprung. Att använda sig av den här typen av stereotypa bilder rimmar illa med människors lika värde och rättigheter, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO.

Han säger att DO inte har möjlighet att utöva tillsyn över hur karaktären används i Sverige, inte ens vid parader i offentligheten.

– Men vi vet att det förs en debatt om karaktären, inte minst i Nederländerna. Det tycker vi är positivt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.