Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Samtliga misstänkta för gruppvåldtäkt i Fittja frikänns

23:05. Hör domaren om varför samtliga misstänkta frias för gruppvåldtäkten i Fittja.

På tisdagen meddelade Södertörns tingsrätt att samtliga misstänkta frikänns i målet med den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. 

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas, säger chefsrådmannen Erica Hemtke, ordförande i det aktuella målet.

I domen riktas hård kritik mot polisens utredningsarbete.

På tisdagen föll domen i den uppmärksammade rättegången om den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Åklagaren hade yrkat på sex års fängelse för tre av männen som misstänks för grov våldtäkt, och två års fängelse för de två män som misstänks för medhjälp.

Under pressträff på Södertörns tingsrätt meddelade chefsrådman Erica Hemtke att samtliga av de misstänkta frias. 

– Det är en enhällig dom, vi fyra som har dömt är överens, säger hon. 

Rättegången har pågått i sju dagar bakom stängda dörrar och Erica Hemtke säger att åklagaren inte lyckats bevisa att våldtäkten ägt rum.

– De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning.

Erica Hemtke, chefsrådman.
Erica Hemtke, chefsrådman. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz kallar domen ”en skam för vårt rättsystem”.

–  Inga förövare ska komma undan en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt. Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år, säger hon i en skriftlig kommentar. 

Hon anser inte att hennes klient har fått en rättvis prövning, på grund av hennes bakgrund.

– Målsäganden är inte det ”perfekta brottsoffret” utan snarare hör hon till den grupp offer som hör till de mest utsatta som finns i vårt samhälle. I målet finns stödbevisning som räcker för en fällande dom mot de fem tilltalade, som alla far med osanning och lämnar motstridiga uppgifter.

Åklagaren Markus Hankkio kan i dag inte svara på om han kommer att överklaga domen.

– Frågan om överklagande kommer jag ta ställning till under de tre veckor som man har på sig att överklaga så något besked om det kommer jag inte kunna lämna i dag, säger åklagare Markus Hankkio.

Männen har hela tiden nekat till brott och hävdat att de haft sex med målsäganden, men att det skett frivilligt, i utbyte mot droger. 

Det har enligt Erica Hemtke blivit klarlagt att målsäganden haft vissa skador och att sperman som hittat på målsägandens kläder kommer från de misstänkta. Men det är fortfarande oklart enligt Erica Hemtke var de sexuella handlingarna ägt rum och huruvida de genomförts under tvång eller med utnyttjande av kvinnans särskilt utsatta situation. 

– Det har blivit tydligt för rätten att den utredning som åtalet vilar på har stora brister, säger Erica Hemtke.

Hon nämner bland annat utpekandet av brottsplatsen, som gjordes i en mobiltelefon, och resulterade i att fel brottsplats initialt undersöktes. 

Erica Hemtke säger också att fallet lutat tungt mot kvinnans uppgifter.

– Bitvis är hennes uppgifter faktiskt motbevisade. Totalt sett har det lett till att tingsrätten bedömt de uppgifter hon lämnat som bristande både i trovärdighet och tillförlitlighet.

– Bevisningen räcker inte, åtalet ska ogillas och samtliga misstänkta ska frikännas.

Hanna Lindblom har försvarat en av männen som misstänktes för grov våldtäkt.
Hanna Lindblom har försvarat en av männen som misstänktes för grov våldtäkt. Foto: Marijana Dragic

Beskedet välkomnades av männens försvarare.

– Tingsrätten dom var väntad, säger Hanna Lindblom, som försvarar en av männen som misstänkts för grov våldtäkt.

Hon fortsätter:

– I det här målet har utredningen varit marinerad med brister. Jag har som försvarare riktad skarp kritik mot polisens utredare som inte bedrivit en objektiv utredning. Utpekanden under fotokonfrontation har skett utan att polisen iakttagit de regelverk som gäller, förhören är bristfälligt dokumenterade och målsäganden har haft flera möten och kontakter med polisen som inte är dokumenterade alls. Polisens strävan att bygga förtroende med målsäganden har gått ut över de tilltalades rätt till en rättssäker process.

I ett skriftligt uttalande meddelar advokaten Johan Rainer att hans klient är lättad över domen, trots att de ”hela tiden varit säkra på utgången”.

– Inte ens åklagaren pläderade för en fällande dom mot min klient eftersom det helt enkelt inte fanns någonting som pekande ut honom som delaktig. I övrigt kan sägas att domen är mycket välskriven och jag uppmanar alla att läsa den för att få en korrekt bild av händelsen, säger Johan Reiner.

Beträffande skadestånd kommer Johan Reiners klient inte att begära något sådant då han inte har varit frihetsberövad i ärendet.

Åklagaren Markus Hankkio säger att han har förståelse för rättens beslut.

 – Jag är inte förvånad att det blev den utgången det blev. Jag hade en annan uppfattning, att det skulle räcka för en fällande dom, säger åklagare Markus Hankkio.

Han förklarar att han instämmer gällande uppgifterna som rätten pekar på.

– Vad gäller brottsplatsen var det så klart inte bra att polisen undersökte fel brottsplats. Dokumentationsbristerna går inte heller att komma ifrån, det är olyckligt att det blev så, säger Markus Hankkio.

Han säger att förutsättningarna inte varit de bästa eftersom det hann gå lång tid mellan händelse och rättegång, samt att det faktum att kvinnan hade substanser i kroppen kan ha inneburit svårigheter att minnas detaljer, enligt åklagaren. 

Hade utgången kunnat bli en annan om polisen inte gjort misstag?

– Det är jättesvårt att uttala sig. Men framför allt vad gäller brottsplatsen hade det kunnat inverka om man säkrat fler spår och kopplat fler personer till händelsen, men också om man hade kunnat visa att alla tre var på plats samtidigt.

– Just eftersom trovärdigheten i hennes berättelse ifrågasätts ställer det högre krav på stödbevisningen. Det hade kanske kunnat väga upp, men det är inte helt givet med de förutsättningar som fanns. Det är svårt att sia om.  

Männens advokater berättade då att beskedet togs emot med glädje och att de misstänkta planerade att söka ett stort skadestånd vid frikännande, runt 200.000 kronor per person.

Vid lunchtid på tisdagen anordnade Liberala Kvinnor i Stockholm en demonstration på Mynttorget till stöd för kvinnan i Fittja. Ett par hundra personer deltog och talare från bland annat organisationerna Fatta och Unizon framträdde. Jessica Johnson (L), fritidspolitiker i Vallentuna, inledde med ett tal om att domen är undermålig och att rättssäkerheten inte verkar gälla för alla kvinnor i samhället.

En demonstration till stöd för kvinnan anordnades på Mynttorget i Stockholm.
En demonstration till stöd för kvinnan anordnades på Mynttorget i Stockholm. Foto: Lotta Härdelin

När demonstranterna nåddes av upplysningen om att männens försvarare har sagt att de ska begära skadestånd buade de och ropade ilskna nejrop.

Senare på tisdagseftermiddagen planeras även en manifestation i Fittja centrum. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.