Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dom utlöste ordbråk mellan polis och tingsrätt

Den unge mannen åtalades för att ha förvarat automatvapen i en garderob hos sin mamma, men hävdade att han trodde de var attrapper. Nu frias han av Södertälje tingsrätt.

Domen har lett till anklagelser från polisen om att det kan råda ”missförhållanden” på Södertälje tingsrätt – något domaren kallar ”så dumt” att det inte går att kommentera. 

Mannen, som är i 20-årsåldern, greps i Södertälje i mitten av december 2017 efter att polisen under en husrannsakan hittat två automatvapen, en Kalasjnikov och en Scorpio, ammunition och en rånarluva i en garderob hemma hos hans mamma. 

Mannen erkände i förhör att han förvarat vapnen åt någon mot betalning. 

– Jag har förvarat dem där, men det är replikor, sa den åtalade i förhör.

Han var i övrigt fåordig men upprepade ett flertal gånger att hans manliga släkting, som också greps i samband med husrannsakan, är oskyldig. 

Efter att förhandlingen avslutades i mars släpptes han ur häktet och Södertälje tingsrätt meddelade i veckan att han frikänns från grovt vapenbrott.

I domskälen tar rätten bland annat upp det faktum att varken den åtalades DNA eller fingeravtryck hittats på vapnen eller väskan de förvarades i, samt att han konsekvent hävdat att det rör sig om replikor ”trots att det måste framstå som ganska uppenbart för den som hanterat vapnen att de är äkta”. Rätten anser också att det finns utrymme för en alternativ gärningsman.

Den friande domen har väckt ilska inom polisen i Stockholm Syd.

– Mellan raderna är det uppenbart att de vill frikänna honom. Man hakar upp sig på detaljer som är irrelevanta, säger Jonas Lindberg, gruppchef på Grova Brott Stockholm syd som arbetar inom polisens särskilda insats Max, mot grov brottslighet.

– Vi upplever att Södertälje tingsrätt inte dömer som andra tingsrätter. Det finns en risk att det råder någon typ av missförhållande i Södertälje tingsrätt.

Har ni några belägg för detta?

– Det bygger på vår sammantagna erfarenhet av de utredningar som presenterats för Södertälje tingsrätt, säger Jonas Lindberg.

Vi tycker att våra ärenden får en annan bedömning när de hanteras i Södertälje tingsrätt jämfört med andra.

Han får medhåll av Manne Jönsson, chef för grova brott Stockholm syd.

– Jag har samma uppfattning. Vi tycker att våra ärenden får en annan bedömning när de hanteras i Södertälje tingsrätt jämfört med andra. Vi känner en förvåning och en frustation över att det verkar dömas olika på olika domstolar i Stockholm.

Daniel Samnerud är rådman vid Södertälje tingsrätt och har dömt i det aktuella fallet. Han säger att det saknades bevis för grovt vapenbrott.

– Han har erkänt att han förvarat föremålen men inte att han förstått att det varit riktiga vapen. Jag har prövat målet på den bevisning som finns och konstaterat att jag har ett helt overifierat partiellt erkännande, säger Daniel Samnerud och tillägger att hovrätten hittills inte ändrat någon av hans överklagade domar sedan han började vid Södertälje tingsrätt 2014.

– Och enbart ett erkännande räcker aldrig egentligen. Domstolar har genom åren tagit lite för lätt på erkännanden och lagt dem till grund för fällande domar.

Daniel Samnerud säger inledningsvis att polisens påstående om att Södertälje tingsrätt dömer annorlunda är ”så dumt” att det inte går att kommentera, men tillägger senare i ett mejl: 

”När det gäller polisens kritik mot min dom och mot tingsrätten generellt – såsom jag fått den förklarad för mig – får den stå för sig och jag kan bara konstatera att det är just bara påståenden. Jag är dock generellt av uppfattningen att rättsväsendets aktörer ska vara återhållsamma med att kommentera främst icke lagakraftvunna domar och att rikta kritik mot varandra. Ska man ha en kommentar om en dom bör den vara genomtänkt och saklig, det vill säga det bör konkret framgå varför domen är felaktig”.

Polisens påståenden är oerhört allvarliga eftersom frågorna rör trovärdigheten för den dömande verksamheten.

Eva-Lena Norgren är lagman och därmed högsta chef på Södertälje tingsrätt.

– Det finns inga som helst belägg för att det skulle förhålla sig på det sättet vid tingsrätten. Polisens påståenden är oerhört allvarliga eftersom frågorna rör trovärdigheten för den dömande verksamheten och innebär även en risk för att allmänhetens förtroende för domstolen rubbas.  När man framför åsikter av den digniteten krävs att man preciserar vad man menar och inte bara kommer med svepande synpunkter, säger Eva-Lena Norgren.

DN har tagit fram statistik via Domstolsverket över antal ändrade domar (omfattar alla slags ändringar, från marginella till ändringar i skuldfrågan). Den visar att Södertälje tingsrätt legat relativt jämnt de senaste åren, och i nivå med övriga tingsrätter i Stockholm, med undantag för 2016 då antalet ändrade domar ökade från 37 till 49 stycken för att sedan sjukna igen 2017. 

Eva-Lena Norgren säger att en möjlig orsak kan vara att det under 2016 avgjordes flera stora mål där hovrätten senare ändrade ersättningar till de offentliga försvararna:

– För att få en rättvisande bild behöver man analysera mer i detalj de specifika mål som har överklagats.

Åklagaren Per Bergmark kommer att överklaga det aktuella målet:

– Jag vill inte recensera domen men jag anser att man bör fälla på det här underlaget.

Hur ser du på polisens påståenden om att Södertälje tingsrätt dömer annorlunda?

– Jag vill inte gå in och kritisera en enskild tingsrätt på det sättet men jag har full förståelse för att polisen upplever en stor frustration när man gör ett väldigt bra utredningsarbete, hittar vapen, och det ändå inte leder fram till fällande dom, säger Per Bergmark. 

Den åtalade uppger via sin advokat Peter Nilsson att han inte vill uttala sig. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.