Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/domar-om-mordforsok-pa-advokat-overklagas/

STHLM

Domar om mordförsök på advokat överklagas

Advokaten Henrik Olsson Lilja hade precis kommit ut ur hissen utanför sin lägenhet i centrala Stockholm den 6 september 2019 när en man sköt honom i magen.
Advokaten Henrik Olsson Lilja hade precis kommit ut ur hissen utanför sin lägenhet i centrala Stockholm den 6 september 2019 när en man sköt honom i magen. Foto: Magnus Hallgren

En kvinna som dömdes till 14 års fängelse för att lejt personer att mörda advokaten Henrik Olsson Lilja i Stockholm överklagar till hovrätten.

TT Text

Kvinnan förnekar inblandning i mordförsöket och vill frikännas helt.

Även en man som dömdes för medhjälp till mordförsök till sex års fängelse överklagar tingsrättens dom. Han var inte inblandad och vill frias, skriver hans försvarare i överklagan.

Åklagaren överklagar också. Han vill att kvinnan får ett längre straff samt att mannen i stället döms för mordförsök till 14 års fängelse.

Enligt tingsrätten hade kvinnan vid två olika tillfällen anlitat personer för att mörda Henrik Olsson Lilja. Vid det första tillfället genomfördes ingen attack, men den andra gången sköts advokaten i buken. Advokaten lyckades dock försvara sig och överlevde.

Mannen som sköt Henrik Olsson Lilja dömdes i fjol av hovrätten till 14 års fängelse.

Ämnen i artikeln

Kungsholmen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt