Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/domd-for-styckmord-i-hogdalen-overklagar-till-hd/

STHLM

Dömd för styckmord i Högdalen överklagar till HD

Dörren in till lägenheten där styckmordet ska ha skett. Foto: Lisa Mattisson

39-åringen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för ett styckmord i Högdalen förra hösten. Hovrätten gick senare på samma linje. 

Nu överklagar 39-åringen domen till Högsta domstolen. 

Den 39-årige man som har befunnits skyldig till att ha styckmördat en man i 60-årsåldern i oktober förra året riktar sina förhoppningar till Högsta domstolen, HD. Sedan tidigare har tingsrätten dömt honom till 18 års fängelse för brottet. Hovrätten gick på samma linje och fastställde tingsrättens dom den 1 oktober i år. 

I överklagan som HD tog emot den 31 oktober vill 39-åringen bli helt frikänd, och om detta inte går vill han få ett kortare fängelsestraff. Han hävdar att han vid det aktuella tillfället befann sig i en nödvärnssituation och att han då försvarade sig med ”ej uppenbart oförsvarligt våld”. Som grund till överklagan anges bland annat att hovrätten har gjort en felaktig bedömning när det gäller 39-åringens påstådda agerande i nödvärn – och påpekar i överklagan att bevisbördan bör ligga på åklagaren att visa att att 39-åringen inte hade så kallad nödvärnsrätt, snarare än tvärtom. 

Det var i december förra året som tre män häktades för ett mord som begicks i ett flerfamiljshus i centrala Högdalen. Polisen fick redan tidigare under hösten tips om att ett mord hade begåtts, men hittade först senare kvarlevorna av mordoffret i närheten av Flatensjön i södra Stockholm. 

I rättegången under sommaren framkom flera makabra detaljer om vad som hade hänt under mordkvällen, den 25 oktober 2018. 39-åringen medgav att han hade gett mannen i 60-årsåldern två knytnävsslag så att han föll i golvet – men menar att det skedde i självförsvar. Därefter tog han kroppen till badkaret och styckade kroppen och paketerade delarna i väskor och plastlådor

Tingsrätten befann mannen skyldig till mord och brott mot griftefrid och dömde honom i juli till 18 års fängelse. Domen överklagades men den 1 oktober gjorde hovrätten samma bedömning som den föregående instansen. 

Läs mer: Styckmordet i Högdalen kan ge 18 års fängelse