Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Dömd pedofil startade skolor

Han dömdes för sexuellt umgänge med en sjuårig flicka. Ändå fick han tillstånd att starta tre skolor. Skolinspektionen, som i dag inte får begära utdrag från brottsregistret, vill att lagen ändras.

Efter att mannen dömts för sexbrottet fick han tillstånd att starta tre gymnasieskolor i Stockholmsområdet, uppger TV4 Nyheterna.

Skolinspektionen kände inte till att mannen var en dömd pedofil. Vid en ansökan tittar myndigheten främst på personens ekonomiska förutsättningar för att driva en skola.

Dessutom har man inte tillgång till brottsregistret. Att ringa runt till Sveriges alla domstolar och begära ut domar är inte praktiskt möjligt, menar Begler.

– Då skulle vi ha flera års handläggningstid. Vi måste ha ett bättre system som sätter stopp för sådana här möjligheter, säger Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, till TT.

Begler vill nu att lagen ska ses över.

– Begår man den här typen av brottslighet så ska det finnas en lagstiftning som ser till att de inte får tillstånd, säger hon.

År 2007 dömdes mannen åter till sex års fängelse för fler sexualbrott, bland annat grov våldtäkt mot barn.

Eftersom han då inte kunde sköta sina skolor överlämnade han driften till två personer, den ena en kvinna som tidigare dömts till fängelse för koppleri.

Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund, efterlyser en nationell auktorisation för dem som vill starta skola.

– Vid en sådan process skulle man sätta sig ner och noggrant reda ut vad det är för kompetens och bakgrund som personen har, säger han till TT.

Vilka brott som skulle ge rött ljus är en svår fråga, enligt Stawström.

– Men självklart är utgångspunkten att en person som i det här fallet inte skulle få tillstånd.

Skolinspektionen har inlett en granskning av friskoleföretaget som fortfarande driver de tre skolorna.

– Det är chockerande och jag blir upprörd över den naivitet som vi har i Sverige kring det här, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP), till TT.

Han tänker omedelbart ta initiativ till att ändra lagen.

– När Skolinspektionen får in en ansökan så ska de kunna begära in utdrag ur brottsregistret. Om man har ett tillstånd och döms så ska domstolen underrätta myndigheterna, säger han.

Hur kommer det sig att ingen tänkt på det här tidigare?

– Det är ju fel. Redan när lagstiftningen konstruerades borde man ha tänkt på detta. Men det ingick väl inte i föreställningsvärlden då att det här kunde hända, säger Björklund.

Han säger att han förutsätter att Skolinspektionen genast inleder ett tillsynsärende kring skolan.

– I grunden är det ju naturligtvis fel att de har fått tillstånd. Sådant här får bara inte ske, säger han.

En ny lag skulle inte kunna träda i kraft förrän tidigast om ett år, bedömer utbildningsministern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.