Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/domda-for-styckmord-i-hogdalen-overklagar/

STHLM

Dömda för styckmord i Högdalen överklagar

Dörren till lägenheten i Högdalen där styckmordet ska ha skett 2018. Foto: Lisa Mattisson

Tre män dömdes för inblandning i styckmordet i Högdalen i oktober förra året. En av de dömda, en 39-åring, fick 18 års fängelse för bland annat mord. Nu överklagar de tingsrättens dom.

Sent på hösten förra året fick polisen tips om att en man skulle ha mördats i en lägenhet i centrala Högdalen. Efter spaningsarbete hittade polisen flera väskor och förpackningar med kroppsdelar som hade dumpats i närheten av sjön Flaten söder om Stockholm. 

Tre män häktades och åtalades för inblandning i mordet på en man i 60-årsåldern och i samband med rättegången i juli framkom att händelsen hade inträffat den 25 oktober då en av de åtalade männen – en 39-åring som uppgav att han hade varit påverkad av amfetamin – sade sig ha gett mannen i 60-årsåldern två knytnävslag som då slog huvudet hårt i golvet. 

39-åringen erkände också under rättegången att han sedan valde att stycka kroppen i badkaret för att sedan forsla bort den. 

Två andra män – 33 respektive 56 år gamla – anklagades också för inblandning i mordet och brott mot griftefriden. 

Södertörns tingsrätt fann 39-åringen skyldig på totalt nio åtalspunkter. Främst gällde detta mord och brott mot griftefriden, men också bland annat övergrepp i rättssak och narkotikabrott. Både 33-åringen och 56-åringen friades från inblandning i mordet, men dömdes för brott mot griftefriden. 

Nu överklagar samtliga dömda fallet till hovrätten. Den styckmordsdömde 39-åringen vill att Svea hovrätt frikänner honom helt och hänvisar till att han agerade i nödvärn. I överklagan hävdar han att det handlade om ”ej uppenbart oförsvarligt våld” eftersom det rörde sig om två knytnävsslag. 

33-åringen hävdar att han inte deltog i styckningen och därmed borde frikännas från detta. 56-åringen förnekar helt inblandning i de gärningar som tingsrätten har dömt honom för.

Läs mer: 39-åringen får 18 års fängelse för styckmordet i Högdalen 

Läs mer: Styckmordet i Högdalen kan ge 18 års fängelse