Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Dömda till fängelse för attentat mot socialtjänsten

Två män, 20 respektive 46 år gamla, har dömts till fängelse 1,5 år vardera för den rad av brandattentat som drabbade dels socialtjänsten i Botkyrka, dels en enskild socialsekreterare. En 25-årig kvinna döms till skyddstillsyn för medhjälp.

DN har vid flera tillfällen berättat om det fall som nu lett till fällande domar.

Målet för den långa rad av anlagda bränder brandattentaten var framför allt en socialsekreterare som tidigare arbetade vid socialtjänsten i Botkyrka. Hon handlade ett ärende som rörde ett omhändertaget, funktionshindrat barn. Familjen levde på den assistentersättning de fick av Försäkringskassan, en försörjning som upphörde då barnet omhändertogs enligt LVU, lagen om vård av unga.

I samband med detta började bränderna. En av dem anlades i socialsekreterares bil, när det stod parkerad utanför hennes bostad.

Elva personer åtalades för olika grader av inblandning i attentaten. Åtta av dem frias helt, medan två döms till ett och ett halvt år vardera och en person, en 25-årig kvinna döms till skyddstillsyn för medhjälp.

Den ene är den 20-årige brodern i familjen som döms för bland annat grov skadegörelse och våld mot tjänsteman.

Den andre är en 45-årig man som tingsrätten anser har anstiftat brotten genom att uppmuntra till dem.

Södertörns tingsrätt konstaterar att brotten ingått i ett led av allvarliga angrepp, så väl mot den en enskilde tjänstemannen som mot socialtjänsten.

Fem av de åtalade misstänktes för mordbrand, ingen av dem fälls för detta brott.

Kammaråklagarna Jonas Löfström och Thobias Wilhelmsson har ännu inte bestämt sig för om de ska överklaga domen.

DN har tidigare berättat om de konsekvenser det spektakulära målet fick för den inblandade socialsekreteraren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.