Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Domen mot smitaren överklagas inte

Foto: Privat

Domen mot den 25-årige man som rammade Malin, 30, på Stadsgårdsleden och sedan smet från platsen överklagas inte. ”Det känns orättvist. Som att han går fri medan jag kommer vara straffad för lång tid framöver”, säger Malin Blom. Men åklagaren Daniel Jonsson tror inte att han skulle vinna framgång i hovrätten.

Därmed blir det ingen överprövning av det uppmärksammade fall som handlar om cyklisten Malin Blom, ett övergångsställe, en bussfil och en privatbilist som väljer att köra för fort och i just bussfilen.

Åklagaren Daniel Jonsson väckte åtalade för grov vårdslöshet i trafik, vållande till grov kroppsskada och obehörigt avvikande från trafikolycksplats. I tingsrätten yrkade han på två års fängelse. Den 25-årige mannen satt häktad under hela utredningens gång, i nära två månader. Men tingsrätten kom fram till att det inte går att döma för vårdslöshet i trafik.

För det krävs det att en ”vägtrafikant i väsentlig mån brister i omsorg och varsamhet” och för att dömas för grov vårdslöshet krävs det ”grov oaktsamhet eller uppenbar likgiltighet för andra människors liv.”

Malin blev påkörd av den framrusande bilen då hon skulle ta sig över övergångsstället vid Fotografiska museet. Enligt vittnen var det rött ljus för bilisterna, i bussfilen var det klarsignal för att köra så det mest sannolika är att det var rött för gång- och cykeltrafikanter.

Malin var medvetslös i tre veckor och har fortfarande en lång tids rehabilitering framför sig innan hon kan betraktas som återställd. 25-åringen dömdes till 100 dagsböter à 240 kronor och "ska anses helt erlagda", skrev tingsrätten i domen.

Åklagaren Daniel Jonsson argumenterade i tingsrätten för att det i det här fallet handlar om vårdslöshet efter som bilen framfördes i hög fart och i bussfilen.

Vad gäller farten har det inte gått att slå fast hur fort det gick. Det gick för fort kommer tingsrätten fram till, men eftersom det är omöjligt att veta hur mycket fort så faller det argumentet. Att köra i en bussfil är inte heller att betrakta som vårdslöshet i trafik, och utgör inte någon "särskild risk" ur trafiksynpunkt.

– Utifrån de förutsättningarna har rätten har resonerat logiskt och utifrån den lagstiftning vi har. Det är en välskriven dom, säger åklagaren Daniel Jonsson.

Du yrkade på två års fängelse och tingsrätten finner inte ens att brott är begått när det gäller vårdslöshet i trafik. Hur ska man förstå det?

– Eftersom tingsrätten ogillar åtalet när det gäller vårdslöshet i trafik och underkänner min argumentation när det gäller farten och körningen i bussfilen så faller ju hela mitt resonemang som straffvärdet också, svarar Daniel Jonsson.

Malin Bloms målsägarbiträde Joakim Jäderström anser att tingsrättens dom är felaktig, men säger att det är praktiskt omöjligt för honom att driva fallet vidare på egen hand, utan åklagaren och utan stöd av Malin Blom.

Malin Blom själv säger att hon är besviken, men att hon inte orkar driva ärendet på egen hand:

– Jag tycker det är orättvist och jag förstår inte hur lagen fungerar. Man kan tycka att han fått sitt straff eftersom han satt häktad, men jag kommer ju vara straffad för en ganska lång tid framöver, säger hon.

– Det enda jag vill nu är att fokusera på min egen rehabilitering. Det går bättre och bättre, men jag har ju fortfarande jättedåligt närminne och måste skriva listor på allting. Enda trösten är att jag vet att jag kommer att glömma vissa saker och att jag inte stressar upp mig för det, fortsätter hon.

Läs mer: Malin Bloms tuffa resa tillbaka

Att domen inte överklagas innebär också att det står fast att 25-åringen inte döms att betala det skadestånd för kränkning på 90.000 som Malin Blom begärde i tingsrätten.

– Jag kan inte säga att jag är förbannad, jag är faktiskt rätt nollställd. Sedan olyckan har jag haft svårt att känna starka känslor. Men jag tycker det är skitskumt att man kan göra som han gjorde och få ett så lågt straff, det tycker jag, säger Malin Blom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.