Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/domen-mot-valdtaktsdomda-juristen-star-fast/

STHLM

Domen mot våldtäktsdömda juristen står fast

Juristen dömdes i tingsrätt och hovrätt för att ha våldtagit en kollega. Efter att advokaten kallat hovrätten jävig kom på torsdagen beslutet från HD: Våldtäktsdomen på två års fängelse står sig.

Rätta artikel

Mannen dömdes för att ha våldtagit en kvinnlig kollega i samband med en sommarfest för advokatbyråns medarbetare. DN har tidigare granskat advokatbyråns agerande: efter våldtäkten var den kvinnliga juristen sjukskriven en tid. När hennes provanställning skulle övergå i fast tjänst fick hon lämna byrån – ledningen ansåg att de inte haft ”tillräckligt mycket underlag” för att avgöra om hon skulle få fortsatt anställning.

När DN:s granskning publicerades var hovrättsrättegången mot mannen avslutad. Rättens ledamöter hade haft sin överläggning och fattat beslut i skuldfrågan – men domen hade inte meddelats till allmänheten. Juristen lämnade då in ny bevisning, bland annat artikeln från Dagens Nyheter. 

Bevisningen prövades under en extrainsatt rättegångsdag i hovrätten och mannen dömdes. I sin överklagan till HD menade han att hovrättens ledamöter hade varit jäviga – eftersom de innan den nya bevisningen åberopats redan hade tagit ställning i skuldfrågan. 

På torsdagen avslog HD invändningen. Enligt beslutet saknas det ”rimlig grund för antagandet” att rättens ledamöter inte på ett opartiskt sätt skulle kunna värdera betydelsen av den nya utredningen. Därmed står domen på två års fängelse för våldtäkt fast.

Läs mer: Våldtogs av juristkollega efter sommarfest – nu får kvinnan gå 

Läs mer: HD-beslutet försämrar läget för Kulturprofilen