Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/doms-efter-filmvisning-pa-jehovas-mote/

STHLM

Döms efter filmvisning på Jehovas-möte

En man som arrangerade filmvisningar på Jehovas vittnens stora samling på Stockholmsmässan 2018 döms även av hovrätten för brott mot den så kallade åldersgränslagen.

TT Text

Mellan 50 och 60 filmer visades för allmänheten under samlingen. Bland titlarna fanns bland andra ”Jehova – Källan till mod”, ”Lejonet, hästen, mungon, kolibrin, elefanten” och ”Tillintetgörandet av det stora Babylon”. Barn i alla åldrar närvarade under samlingen, men ingen av de filmer som visades hade anmälts till och granskats för åldergräns av Statens medieråd.

Enligt SVT innehåller flera av de filmer som visades budskap som att homosexualitet är fel och att man inte ska delta i demokratiska processer.

Svea hovrätt har granskat om skyldigheten att anmäla film enligt åldersgränslagen är oförenlig med svensk grundlag och Europakonventionen, men kommer fram till att så inte är fallet. Därför ska mannen, liksom i tingsrätten, fällas för brott, konstaterar hovrätten i ett pressmeddelande. Påföljden blir dagsböter.

Läs mer: Vera-Linn växte upp i Jehovas vittnen: ”Församlingen präglas av en kristen hederskultur” 

Ämnen i artikeln

HBTQ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt