Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Domstolar oense om deltagande i Pride-tåget

Foto: Erik Simander/TT

Tingsrätterna i Stockholmsregionen och Förvaltningsrätten i Stockholm ska för första gången delta i Pride-paraden. Något som kritiseras av en rådman vid Förvaltningsrätten och Migrationsdomstolen i Stockholm.

– Att domstolarna deltar i Stockholm Pride kan uppfattas som ett ställningstagande för att stärka vissa grupper och riskerar därmed att underminera förtroendet för vår opartiska roll, skriver Magnus Åhammar i en debattartikel i Dagens Juridik. 

För första gången ska tingsrätterna i Stockholm och även Förvaltningsrätten delta i Pride-tåget. Alla deltagare ska bära enhetliga pikétröjor med Sveriges domstolars tryck och de kommer också att ha ett eget tält på festivalområdet. 

Men enligt Magnus Åhammar, rådman vid Förvaltningsrätten och Migrationsdomstolen i Stockholm, riskerar deltagandet att underminera förtroendet för rättsväsendet.

I en debattartikel i Dagens juridik skriver han bland annat:

”De parter som uppträder i domstolen och även allmänheten i stort måste kunna lita på att domstolen inte har en målsättning att stärka eller att motverka till exempel homosexuellas rättigheter”.

Läs mer: JO kritiskt till att soldat beordrades medverka i Prideparad

Åhammar tar också upp det faktum att ordföranden för Stockholm Pride tidigare sagt att endast deltagare som delar ”Stockholm Prides värdegrund” är välkomna och att Sverigedemokraterna inte delar evenemangets värdegrund.

”Genom att delta i Stockholm Pride riskerar vi att tillskrivas en negativ inställning gentemot ett från paraden uteslutet parti”, skriver Åhammar.

I en replik skriver Stefan Holgersson, lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm att Pride är ett tillfälle att ”möta medborgarna i syfte att förmedla att vi inte tar några ovidkommande hänsyn, varken gentemot parter eller i egenskap av arbetsgivare. Det är, om något, ett ställningstagande för opartiskhet. Vi vill genom vår medverkan stödja tanken om alla människors lika värde oavsett exempelvis läggning.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.