Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 22:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/dorrvakter-skyddar-varandra-den-som-golar-ar-dod-i-yrket/

STHLM

Dörrvakter skyddar varandra: ”Den som golar är död i yrket”

Bild 1 av 6
Foto: Helena Landstedt / TT
Bild 2 av 6 DN FRÅGAR: Vad har du för erfarenhet av vakter i Stockholms krogliv? Jovan Sandberg, 40, Haninge: – Jag har inte druckit en droppe på tolv år, ändå får jag ofta höra att ”du är för full, du ska ut”. Det är något de bara hittar på när de inte gillar någons uppsyn.Kajsa Wingert, 51, Tumba:–De väljer och vrakar, både bland människor och på vad de vill och inte vill se. Tyvärr har jag dåliga erfarenheter, av både övervåld, diskriminering och översittarattityder.
Foto: Hilda Arneback
Bild 3 av 6 Vad har du för erfarenhet av vakter i Stockholms krogliv? Sofia Ekman, 23, Bromma: – Tyvärr är min erfarenhet att de är aggressiva och söker bråk. Många missbrukar sin maktposition. Jag undrar hur det kommer sig att utbildningen är så kort och att de tjänar så lite. Det drar ju till sig ett visst klientel.
Foto: Hilda Arneback
Bild 4 av 6 Vad har du för erfarenhet av vakter i Stockholms krogliv? Alexander Mohamud, 23, Farsta: – Jag har sett mycket dåligt beteende från vakters sida. Det finns säkert både bra och dåliga, men de som är dåliga syns mest. Går jag ut med vita personer är det oftast inga problem, men är jag med andra med utländskt ursprung blir det alltid tjafs.
Foto: Hilda Arneback
Bild 5 av 6 Vad har du för erfarenhet av vakter i Stockholms krogliv? Mika Manninen, 48, Johanneshov: – Numera går jag bara på ett ställe och där är vakterna väldigt trevliga. Det är bra att de kan avvisa människor som är för fulla och som bråkar. Det är ett utsatt yrke och det krävs rätt person att utföra det.
Foto: Hilda Arneback
Bild 6 av 6 Vad har du för erfarenhet av vakter i Stockholms krogliv? Amanda Öretgren, 23, Nacka: – Dörrvakterna i Stockholm kan förstöra en hel kväll. Det räcker med att vara ett glatt gäng som flamsar lite. Många är hårdhänta, även när det inte behövs. Enda gången de är trevliga är när de stöter på en.
Foto: Hilda Arneback

Ett hårdare samhällsklimat, mer droger och mer fylla. Så förklarar den tidigare dörrvakten Daniel våldet i Stockholms krogvärld, som bland annat drabbade fransmannen François:

– Som dörrvakt får du ta enormt mycket skit. Och det finns tyvärr många rötägg – som alla de som är bra får lida för.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in