Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dörrvakter skyddar varandra: ”Den som golar är död i yrket”

Ett hårdare samhällsklimat, mer droger och mer fylla. Så förklarar den tidigare dörrvakten Daniel våldet i Stockholms krogvärld, som bland annat drabbade fransmannen François:

– Som dörrvakt får du ta enormt mycket skit. Och det finns tyvärr många rötägg – som alla de som är bra får lida för.

Han kallar sig för Daniel, har jobbat som i dörren på krogen i nio år, men la av för ett par år sedan.

Han är inte särskilt förvånad över det som hände vid Bar 54 i september i fjol, när fransmannen François blev slagen medvetslös av en vakt – inför sina kolleger som sedan förnekade att de ena hade sett något.

– Jag kan absolut inte rättfärdiga det. Jag vet bara att det är ett oerhört utsatt jobb där man få ta mycket skit under en natt. Det är en konstant press och du fattar inte särskilt bra beslut under den, säger han.

Daniel, som inte vill uppge sitt efternamn på grund av sitt före detta extrajobb som dörrvakt, beskriver att det i princip varje helgnatt handlade om att hantera 3–4 ”brottnings- och boxningsmatcher” per kväll, inte sällan mot påverkade, hotfulla människor.

– Många blir väldigt adrenalinstinna, nerverna hamnar utanpå. De flesta har också pressen på sig från krögaren att se till att ”rätt sorts” folk kommer in. Det är ett svårt jobb, man står alltid i skottlinjen, menar han.

Peter, som jobbar inom en sektor där många vakter går kurser i bland annat självförsvar, har inte heller någon positiv bild:

– Man ska ha klart för sig att man står inte i dörren för att tjäna pengar. Det är fruktansvärt dåligt betalt och utbildningen är väldigt kort.

Även Peter vill bara uppge sitt förnamn. Liksom Daniel är han rädd för att bli igenkänd och inte helt bekväm med risken för repressalier.

– Nidbilden att vakter är personer som egentligen vill bli poliser stämmer inte. De flesta har inga sådana ambitioner. Däremot vill de gärna ha en position, en maktposition. Det är väldigt tydligt när jag möter dem, säger han.

Du får inte ett uppdrag till om du inte är lojal med den du jobbar åt eller med dem du jobbar med.

Att ”kårandan” gör att man inte berättar för polisen vad man faktiskt har sett eller varit med om.

– Den som golar är död i yrket. Du får inte ett uppdrag till om du inte är lojal med den du jobbar åt eller med dem du jobbar med, är Peters erfarenhet.

Enligt Daniel finns det krogar i stan där man till och med valt att anställa kända rötägg i branschen. Det kan vara krogar där man haft problem med gäng som dragit in från förorten, med beväpnade kroggäster och eller personer som tagit mycket droger och anabola steroider.

– Jag skulle säga att hela samhällsklimatet har hårdnat och att det påverkar alla.

När DN frågar runt krogtäta Medborgarplatsen hittar vi bara en enda person utan negativa erfarenheter av dörrvakter. Han heter Fred Jonsson och bor i Mariehamn på Åland.

– De vakter jag stött på hemma är lugna och tydliga. Jag tror det krävs mycket tålamod för att vara en bra dörrvakt. Jag kan förstå att det är jobbigt med alla fulla människor, säger han.

Övriga som DN talar med har en gemensam bild av att de flesta ordningsvakter och entrévärdar på krogen dessvärre lever upp till de fördomar som florerar:

– De är maktmänniskor. De behandlar människor olika beroende på kön, utseende, ålder och etnicitet, sammanfattar Sofia Ekman, 23 från Bromma.

Kajsa Wingert, 51, tror att det allt hårdare klimatet är ett Stockholmsfenomen.

– Jag har aldrig råkat illa ut i Göteborg eller i Malmö. Här, däremot, blir jag sällan trevligt bemött.

Bakgrund.

I måndagens DN Stockholm berättade François om hur han slogs medvetslös av vakter utanför en krog på Södermalm. Tack vare polisens övervakningsfilm dömdes vakten för misshandel, trots att kollegor enligt polisen ljög om händelsen för att skydda vakten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.