Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dramatiska bilder visades i rättsalen

00:55. "Han har kört på folk, han är helt galen!" Hör ett av de första SOS-samtalen efter attentatet på Drottninggatan.

Under den första rättegångsdagen mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov inledde åklagare Hans Ihrman sitt anförande. 

Efter det spelades en 360-film av händelseförloppet samt de första larmsamtalen upp inför rätten och åhörarna. 

Varning för starkt innehåll i klippet ovan.

Filmen inleddes med den exakta tidpunkten för när det första larmsamtalet nådde SOS. Den 7 april 14:53:15 stod det på skärmen i rättsalen. Klockslaget följdes av de panikartade, första nödsamtalen. 

”Allt du har till Drottningagatan”, skriker en kvinna. Och en annan: ”Han kör på folk, han är helt galen”. 

Läs också: Rättegången mot Akilov inleds – DN rapporterar direkt från rättsalen 

Sedan spelades en vittnesfilm, som visar panikslagna, flyende människor, upp. Enligt DNs reporter på plats, ska Akilov bitvis ha vänt bort blicken när filmen visades. 

Även en film från Åhléns, där åhörarna och rätten fick se hur mäniskor dras bort från lastbilen, visades. Enligt DNs reporter var scenerna mycket starka. 

Rättegången mot Akilov förväntas att pågå fram till maj. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.