Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 10:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/dronare-stangde-arlandas-luftrum/

STHLM

Larm om drönare stängde Arlandas luftrum – man gripen

Arkivbild. Flera flygplan fick landa på Skavsta efter larm om en drönare nära Arlandas luftrum. Drönaren på bilden är inte den som störde vid Arlanda. Foto: Henrik Holmberg / TT

Flera flygplan tvingades landa på Skavsta i stället för Arlanda på grund av att en misstänkt drönare flög för nära flygplatsens luftrum i helgen. Polisen stängde Arlandas luftrum vilket orsakade förseningar. På måndagsmorgonen greps en man som misstänks ha flugit drönaren.

TT Text

Flera flygplan fick under söndagskvällen landa på Skavsta flygplats utanför Nyköping i stället för Arlanda norr om Stockholm. 

Orsaken var ett larm om att en drönare flugit för nära Arlandas luftrum. Under drygt tio minuter fick inga plan lyfta eller landa på Arlanda för att polisen skulle kunna undersöka uppgifterna om drönaren.

– Det är ett polisärende nu, säger Ellen Laurin på Swedavias presstjänst.

Två av planen som tvingades landa på Skavsta var SAS-plan, ett från Paris som landade 21.45 och ett från Amsterdam som gick ner 21.35. Under söndagskvällen kunde de flyga vidare till Arlanda. 

Strax efter klockan 22 lyfte även ett Norwegian-plan från Skavsta med destination Arlanda.

På måndagsmorgonen meddelade polisen att de hittat och gripit en man i 40-årsåldern som misstänks ha flugit drönaren.

– Han är misstänkt för vårdslöshet i flygtrafik och brott mot skyddslagen. Han är släppt på fri fot, men misstankarna kvarstår, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Läs mer: Inga drönarstopp 2018 för flyget i Sverige