Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/drop-in-lamning-av-aldre-ska-avlasta-anhoriga/

STHLM

Drop-in-lämning av äldre ska avlasta anhöriga

Drop-in av äldre kan ge tre timmars avlastning för närstående som vårdar sin partner. Foto: Pontus Lundahl/TT

Södertälje öppnar drop-in för äldre som vårdar närstående och behöver avlastning.

– Tanken är att man ska få några timmars egentid, kunna gå till frissan eller bara andas frisk luft, säger Pia Sjöstrand (S), ordförande i äldreomsorgsnämnden.

Idén kom förra året från anhöriga som behövde stöttning och avlastning i vården av sina partners. En förmiddag och en eftermiddag i veckan öppnar Södertälje nu en extra bonusdörr på den kommunala aktivitetslokalen för 65-plussare. Under tre timmar på tisdagar och torsdagar står drop-in-dörren öppen på Lunaträffen mitt i stan.

– Det är ganska tufft att vårda närstående. Det är väldigt mycket passning om någon är dement, och man har ingen direkt avlastning. Många medborgare har efterfrågat en friare avlastning för att kanske kunna gå till frissan eller bara ligga på soffan och äta praliner, lite egentid, säger Pia Sjöstrand.

Tisdagen var första drop-in-dagen och ett äldre par hittade till Luna-träffen. Kommunen tror och hoppas att satsningen kommer att locka fler när information sprids.

– Det fina är att man inte behöver föranmäla. Det är både för den anhöriga men även för den som är sjuk. Den kan få lite annan stimulans, det kanske bara handlar om att fika och prata lite eller spela spel. Vi har kompetent personal där och det finns även aktiviteter som keramik, verkstad och textil i lokalen, säger Pia Sjöstrand.

Allt fler äldre vårdar sina närstående hemma. Med en åldrande befolkning och en ökande andel demens tror kommunen att behovet av avlastning för närstående kommer att öka. 

– Många par vill gärna ta ansvar för omvårdnaden av sin partner eller äkta hälft så länge det bara går. Det här kan vara ett sätt att orka lite längre, de flesta vill ändå bo kvar hemma. 

Äldresatsningen har ingen extra budget, i stället har personalresurser flyttats om för att möjliggöra erbjudandet.

– Vi vill satsa på förebyggande insatser som inte är biståndsbedömda. Ett skäl att är att vi vill fördröja dyrare insatser som hemtjänst och boende. Om vi kan stötta medborgarna att aktivera sig och ta i anspråk de här insatserna så tror vi att det är värdefullt på flera sätt, säger Pia Sjöstrand.

Läs mer: Här räds de äldre inte att umgås med robotar