Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 07:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/drygt-ett-ars-ko-i-hyresnamnden-for-arenden-om-svartuthyrning/

STHLM

Drygt ett års kö i Hyresnämnden för ärenden om svartuthyrning

Hyresnämnden har tidigare fått kritik av JO för sina långa handläggningstider. Foto: Thomas Karlsson

Det tar upp till 17 månader innan ett ärende om olovlig andrahandsuthyrning avgörs i Hyresnämnden i Stockholm. Det är oacceptabelt, menar bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

– Utsatta människor blir utnyttjade. I ett längre perspektiv kommer den organiserade brottsligheten att öka och tryggheten bland de boende att sjunka, säger han. 

Samhället kan inte passivt titta på när lagstiftning inte följs eller respekteras, den akuta konsekvensen är att allt fler människor utan boende utnyttjas av kriminella, menar Dennis Wedin.

– Regeringen måste tillföra resurser så att hyresnämnden kan prioritera svartuthyrningsfall, säger han.

Enligt Kjell E. Johansson, ställföreträdande chef på Hyresnämnden i Stockholm, tas ärenden i den ordning de kommer in med de främsta undantagen att störningsärenden, de som ansöker om andrahandsupplåtelse och byte av lägenhet går före.

JO har varit och tittat på vår verksamhet under senvintern och konstaterat att vi jobbar på men inte har tillräckligt med resurser. Vi skulle behöva anställda fler men det är knappast troligt att vi får pengarna för att göra det, säger han.

Kjell E. Johansson, hyresråd och domare i Hyresnämnden i Stockholm. Foto: Carl Johan Erikson

Kjell E. Johansson anser att riksdagen som alternativ till ytterligare resurser borde ta bort delar av verksamheten, som inte är särskilt meningsfulla. Det skulle gynna både parter i hyresnämnden och hyresnämnden själv. Som exempel nämner Kjell E. Johansson den otympliga hanteringen av avstående från besittningsskydd och tvånget för lokalhyresgäster att ansöka om medling för att kunna förbehålla sig rätt till skadestånd i tingsrätt.

 – Ta bort dessa ärenden och det skulle ge mer resurser till andra mer angelägna ärenden, säger han.

Hyresvärdar och hyresgäster kan komma överens om uthyrningar för kortare tider utan det skydd för besittningen som en hyresgäst i normalfallet har. Det är till exempel fallet vid uthyrningar på rivningskontrakt, alltså då hus ska rivas inom kort tid. I dag måste parterna för avstående från besittningsskydd lämna en ansökan till hyresnämnden. Denna ansökan är knappast meningsfull och kan i värsta fall ge hyresgäster en falsk känsla av säkerhet, menar Kjell E. Johansson.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, säger att regeringen måste tillföra resurser för att hyresnämnden ska kunna prioritera svartuthyrningsfall. Foto: Beatrice Lundborg

Förfarandet med ansökningar om medling, som aldrig leder till något annat än omfattande administrativt arbete är, enligt honom, en gökunge som stjäl stora resurser. Det drabbar även parterna som får hålla på med omotiverat pappersarbete.

– Vanliga skäl till uppsägning är att hyresvärden anser att hyresgästen inte använder lägenheten eller olovligen hyr ut den i andra hand. Det är fusk men ingen far illa. Men om det finns en växande hyresskuld plockar vi fram ärendet i kön, för att undvika att hyresgästen drar på sig ett skuldberg, säger Kjell E. Johansson.

I Stockholms stad har de kommunala bostadsbolagen fått direktiv om att ta frågan om oriktiga hyresförhållanden på allvar, och arbetet pågår löpande. 

Familjebostäder friställde förra året 66 lägenheter till bostadsförmedlingen som en följd av utredningar av olaga andrahandsuthyrning. Svenska Bostäder tog tillbaka 43 lägenheter och Stockholmshem 143.

– Vi har flera heltidsanställda utredare som jobbar på tips som kommer in till oss. Men det var lättare att ta tillbaka lägenheter tidigare, hyresgästerna har kommit i kapp våra utredningsmetoder, säger Thomas Mundebo, chef på hyresjuridiska enheten på Stockholmshem.

Hur gör de för att dölja att de hyr ut lägenheten svart?

– Av utredningstekniska skäl vill jag inte gå närmare in på det, säger Thomas Mundebo.

Ingen vet hur många lägenheter det är som hyrs ut olovligt. Dennis Wedin menar att det finns ett mörkertal och att det är svårt att få en helhetsbild av hur många det rör sig om.

– Men det är allvarligt att hyresnämnden saknar resurser och styrs av en onödigt resurskrävande byråkrati. Därför behöver regeringen skyndsamt vidta åtgärder. Regeringen borde också se över om reglerna för andrahandsuthyrning är för restriktiva. Vi måste sätta press på lagstiftarna, säger han.

Läs mer: Snart brottsligt att köpa hyreskontrakt svart