Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Kompisgänget misstänks ha mördat tre personer på sex veckor

00:59. Bara minuter innan en 25-åring från Hallonbergen blir beskjuten fastnar han och de misstänkta gärningsmännen på en övervakningsfilm. Även offret, som avlider, av sina skador filmar med sin mobilkamera.

Inom loppet av sex veckor misstänks de unga männen ha mördat tre personer: En 26-åring och ett par i 40-års åldern.

- Tillvägagångssätt? Grovt, rått och i grupp, svarade kammaråklagare Olof Calmvik på sin egen fråga när slutpläderingarna inleddes på tisdagen.

En nästan 30 dagar lång rättegång är på väg mot sitt slut. I säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, där rättegången om morden vid Karolinska och Hallonbergen hålls, präglas stämningen både av sorg och av en obehaglig känsla av hot. Vid två tillfällen under förmiddagen denna första dag av pläderingar får väktare och polis ingripa efter att åhörare och en av de åtalade i målet, som i dag är släppt på fri fot, blir påhoppade utanför rättssalen.

– Hela målet har präglats av hot mot vittnen, mycket oro och rädsla. Jag är glad att vi trots allt kunnat genomföra den. Det är bra, konstaterade Olof Calmvik när han till slut inledde sin plädering.

Det var en inledning som präglades av hur allvarligt han ser på det som han menar har hänt.

– Tre mord på sex veckor, genomförda på det här sättet – generellt sett slår straffvärdet i taket, jag har svårt att tänka mig allvarligare brottslighet än de som tingsrätten nu ska pröva, sa Olof Calmvik innan han minutiöst gick igenom vad han anser är bevisat målet.

Rättegångens huvudpersoner är ett gäng kompisar mellan 16 och 21 år gamla som vuxit upp tillsammans i Hallonbergen. De har helt under polisens radar ägnat sig åt narkotikahandel, oklart i vilken omfattning.

Kompisgänget har kontakter med något äldre personer, bland annat en 25-åring och en 40-åring, också de från området. De båda sistnämnda är sedan tidigare dömda för både narkotikabrott och grova vapenbrott.

Läs mer: Åtta unga åtalas för mord - två av dem för tre mord

På olika sätt vävs deras gemensamma ”affärer” ihop, några är mer involverade än andra. 

Så går det fel. Någon upplever sig lurad, ytterligare någon misstänker att han är på väg att bli lurad. Lösningen på problemet blir mord.

Den 22 januari bestämmer sig den 21-åring som befinner sig i centrum av nästan allt som händer för att 25-åringen ska dö. Enligt åklagaren får han med sig sina vänner. Två av dem är inte helt införstådda med planerna, men de finns med i garaget i Hallonbergen när 25-åringen skjuts med tre skott – enligt åklagaren avlossade av två olika personer.

25-åringen dör inte. Han får istället hjälp av två kompisar med att försöka ta sig till Karolinska sjukhuset. När de nästan är framme prejas de av vägen och 25-åringen avrättas med två skott i huvudet av en av de två 21-åringar som står åtalade. Enligt den rättsmedicinska undersökningen har 25-åringen totalt elva skottskador på kroppen. Fem kulor från två olika vapen säkras.

Efteråt åker de alla tillsammans till Hornsberg och dumpar ett av vapnen i sjön.

Sedan måste den som avlossade de dödande skotten skynda sig hem. Han är stressad. Han bor hemma hos sina föräldrar och har en tid att passa. Han vill inte göra sina föräldrar besvikna.

Det är en ögonblicksbild som säger en del om de inblandade. Några av dem är helt ostraffade och lever på ytan ordnande liv. De går i gymnasiet eller har precis börjat sina första jobb. Några andra har trasiga bakgrunder, obefintlig skolgång och svagt föräldrastöd.

Sex veckor senare ska de enligt åklagaren komma att knivdöda även den 40-åring och hans fru som de tidigare gjort narkotikaaffärer med. 40-åringen var vittne till händelserna i garaget den 22 januari. Han hade också i förhör med polisen börjat berätta om vad han visste om händelsen. Möjligen var 40-åringen själv rädd för dem. Uppenbart var i alla fall att han ville sätta dit dem, menade åklagaren.

– Gärningarna var planerade, men de genomfördes inte på ett optimalt sätt, planen går omgående fel. Det är viktigt att när rätten nu ska beakta bevisningen i målet inser att slumpen spelar viss roll här, de tilltalade agerar inte alltid rationellt, menade Olof Calmvik.

Läs mer: Från moppeköring utan hjälm till mord

Den 21-åring som anses ha varit drivande i planeringen och som enligt åklagaren utförde dubbelmordet har under rättegången erkänt att det var han som dödade paret, men att det inte var meningen, han hade inget uppsåt.

Övriga erkänner viss delaktighet, men inte den brottslighet de står åtalade för.

Med tanke på de åtalades låga ålder är det svårt att spekulera i både vad åklagaren kommer att yrka på för straff och på vad de möjligen kommer att dömas för.

– Mord skiljer sig från annan grov brottslighet. Skadan kommer aldrig att kunna repareras, förlusten aldrig ersättas, deras gärningar kommer för alltid att påverka ett stort antal personer, konstaterade Olof Calmvik innan rätten tog lunchpaus.

Slutpläderingen fortsätter under tisdagseftermiddagen och även i morgon onsdag.

Fakta.Totalt står nio personer åtalade i målet

Åtta personer åtalades för mord alternativt medhjälp till mord, två av dem för alla tre morden.

En person åtalas för skyddande av brottsling.

Åtalet omfattar även grovt övergrepp i rättssak, synnerligen grovt vapenbrott, grovt vapenbrott, narkotikabrott och misshandel.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.