Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Dubbelt så dyrt att begravas

För många stockholmare blir det dyrare att begravas.
För många stockholmare blir det dyrare att begravas. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix
Många stockholmare får en dubbelt så dyr begravningsavgift sedan riksdagen på onsdagen beslöt om en enhetlig avgift på sannolikt 24 öre per intjänad hundralapp.

I dag är snittavgiften i länet 11 öre. Det betyder att den som tjänar 25.000 kronor i månaden betalar 229 kronor om året. Den nya årskostnaden vid samma inkomst blir 500 kronor.

– Beslutet tas i det dolda utan att det tydligt framgått att det handlar om en ny form av skatteutjämning och utan att kommunerna har fått säga sitt, säger Malin Danielsson (FP), kommunalråd i Huddinge.

Stockholms stad undantas, eftersom kommunen själv sedan gammalt sköter begravningsväsendet. Stockholms avgift är 6,5 öre.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.