Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-06 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/dubbelt-sa-manga-elever-i-behov-av-skollunch-i-stockholm/

STHLM

Dubbelt så många elever i behov av skollunch i Stockholm

Antalet gymnasieelever på distans som får skollunch via skolan har fördubblats de senaste veckorna.
Antalet gymnasieelever på distans som får skollunch via skolan har fördubblats de senaste veckorna. Foto: Anders Malmberg

Antalet elever som behöver skollunch har fördubblats sedan pandemins början. Nu får över 300 gymnasieelever i Stockholm sin lunch från skolan.

– Ingen ska behöva gå och vara hungrig på grund av distansundervisningen, säger skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Enligt utbildningsförvaltningen i Stockholms stad har antalet gymnasieelever i behov av skollunch ökat kraftigt. De första veckorna under distansundervisningen utnyttjade 168 elever möjligheten att få skollunch, nu hämtar 313 elever skollunch från skolan.

– Vi har förstått att allt fler elever behöver lunch eftersom många blir permitterade och varslade på grund av coronapandemin. Därför gjorde vi ett omtag med information till alla elever runt påsk och då fördubblades antalet, säger Isabel Smedberg-Palmqvist, skolborgarråd.

Stockholms gymnasieskolor har 18.000 elever och hittills har knappt två procent nappat på erbjudandet.

– Det kan finnas fler förstås och om fler behöver mat så kommer de att få det. Ingen ska behöva gå och vara hungrig på grund av distansundervisningen. Man kan inte sitta med en kurrande mage om man ska plugga.

Möjligheten till lunch erbjuds alla elever i Stockholms gymnasieskolor, även de 40 procent som bor i annan kommun. Lösningen ser olika ut på olika skolor.

– Det kan vara att man hämtar matkassar och lagar själv. Man kan också få fryst mat för en vecka. Man ska inte behöva ta sig till utlämningsstället varje dag, för att undvika smittspridning.

Den som behöver mat ska kontakta lärare eller rektor. Lunchen är inte behovsprövad och man behöver inte motivera varför man behöver maten.

– Det kan finnas massor med skäl. Det kan vara köksrenoveringar som gör att man inte kan laga mat. Men i de flesta fall handlar det om att man inte har ekonomiska förutsättningar. För ett hushåll utan inkomst i pandemin är matkostnaden en jättebelastning för ekonomin.

Skolborgarrådet tror att behovet kommer att växa i takt med varsel och permitteringar under pandemin.

– Jag tänker att det här bara är början. Inte minst för hushåll som redan har en tuff ekonomi eller de som har jobb som nu börjar försvinna, exempelvis inom restaurang- och servicenäringen, säger hon.

Skollunch kommer att erbjudas så länge distansundervisningen pågår. Hur det blir efter sommarlovet är oklart.

– Vi håller tummarna för att skolan kommer i gång i höst. Men det är inget beslut som ett skolborgarråd kan ta, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Läs mer: Finländska barn återvänder till skolan 

Läs mer: I pandemins spår: Studenten som inte blev av 

Läs mer: Här får skolbarnen berätta om hur de påverkas av coronakrisen