Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 14:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/dubbelt-sa-manga-intensivvardsplatser-i-sommar/

STHLM

Dubbelt så många intensivvårdsplatser i sommar

De nya icke driftsatta operationssalarna på Karolinska Huddinge har gjorts om till tillfälliga intensivvårdsplatser.
De nya icke driftsatta operationssalarna på Karolinska Huddinge har gjorts om till tillfälliga intensivvårdsplatser. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sjukvården i Stockholms län ska ha 200 fler öppna vårdplatser under pandemisommaren 2020 än förra året. Inom intensivvården ska antalet bemannade platser vara dubbelt så många som i fjol somras.

– Vi fortsätter arbeta i ett förhöjt beredskapsläge hela sommaren. Både de covid-sjuka och andra med akuta sjukdomar och behov ska få vård och därför har vi planerat och beslutat om åtgärder men vi måste också vara beredda att tänka om för nya behov kan uppstå plötsligt, säger Johan Bratt, chefläkare för Region Stockholm.

Behovet av vård under sommaren kommer att vara stort med både extra covid-vård och all annan akut och nödvändig sjukvård. Planerad vård som kan vänta ställs in till den 31 augusti så att inga andra prioriteringar ska behöva göras än de som är medicinskt motiverade.

– Vi kommer att prioritera dig som blir akut sjuk eller skadad och dig som har kroniska sjukdomar och behöver regelbunden vård. I början av pandemin var det färre som sökte med andra sjukdomar än covid-19.  Nu ökar det igen och det är bra, det är viktigt att alla som behöver akut vård, oavsett om det är fysiska eller psykiska sjukdomar verkligen söker vård, säger Johan Bratt till regionens hemsida.

Covid-vården minskar långsamt men fortfarande vårdas flera hundra patienter varje dag på grund av covid-19. En omfattande provtagning har precis sjösatts, appen ”Alltid öppet”, där man bokar tid, kraschade vid premiären i måndags men över 100.000 invånare har redan bokat provtagning. På torsdagen stängdes appen sedan privata koder läckt. regionen planerar att öppna den igen på måndag den 22 juni.

Vårdpersonalen är ansträngd efter coronavåren. En särskild ersättning för de som tar extrapass när bemanningen inte räcker till har införts för all vårdpersonal i regionens vård i egen regi, detta är något som tidigare bara funnits för vissa yrkesgrupper.

”Medarbetarna har arbetat på ett exceptionellt bra sätt med en helt ny sjukdom”, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.
”Medarbetarna har arbetat på ett exceptionellt bra sätt med en helt ny sjukdom”, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm. Foto: Thomas Karlsson

– Medarbetarna har en vår bakom sig som inte liknar någon annan. De har arbetat på ett exceptionellt bra sätt med en helt ny sjukdom, där kapaciteten skalats upp snabbt, med nya rutiner, nya samarbeten och nya kollegor. Det gäller alla delar av vården både akutsjukhus, geriatrik, primärvård och psykiatri. Alla arbetsgivare i vården har en utmanande uppgift nu med att både ge ledighet och samtidigt säkra att det finns kapacitet, säger Johan Bratt.

För förlossningsvården har en gemensam planering gjorts tillsammans med förlossningsklinikerna för att det ska finnas kapacitet för cirka 620 förlossningar i veckan i genomsnitt. Flera kliniker har kunnat bemanna för att täcka sin andel av förlossningarna även om det kommer att bli högt tryck många veckor. På framför allt Danderyds sjukhus är bemanningen ännu inte klar och ett intensivt arbete pågår för att bemanna de extrapass som ännu inte blivit klara.

Akutläkarbilarna har ett extra uppdrag under midsommar med två bilar dygnet runt och jourläkarbilarna kör som vanligt hela sommaren. Alla specialenheter är i drift som vanligt, till exempel den psykiatriska akutambulansen och intensivvårdsambulansen. När det gäller sjuktransporter är organisationen fördubblad jämfört med förra sommaren, en förstärkning som trädde i kraft under våren på grund av pandemin och behovet väntas fortsätta under sommaren.

Läs mer: Digital demonstration kräver svar om vårdskulden 

Läs mer: De valdes bort av vården – fast vårdplatser stod tomma

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt