Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

E-type efter krogkritik: Rom byggdes inte på en dag

Vikingen Martin ”E-Type” Eriksson slår tillbaka.
Vikingen Martin ”E-Type” Eriksson slår tillbaka. Foto: Sven Lindwall / Scanpix

”Usel mat kryddad av ett vårdslöst troll.” DN:s gästande matskribent A A Gill tackade Gud att E-types källarrestaurang Aifur i Gamla stan är den enda i sitt slag i sin recension på fredagen. Vi gav Martin ”E-type” Eriksson en chans att försvara sig.

Vad säger du om sågningen?

– Jag kan inte bry mig mindre om det kommer en skotte som inte tycker om konceptet, jag är jätte­nöjd med vad vi har åstadkommit. Vi har fullbokat fyra kvällar i veckan och en bokning så långt fram som 2016. Jag håller på att bygga min dröm, men vi är inte klara ännu. Rom byggdes inte på en dag, det här är den första vikingarestaurangen på jorden och då behöver man mer än några månader på sig.

Så du blir inte sårad?

– Om någon klagar på servicen eller att maten var kall – då får jag ta åt mig. Jag är artist och inte krögare och kan behöva ett tag innan jag ser vissa saker. Men Aifur måste bedömas objektivt och inte av någon matsnobb från Skottland.

Brukar du själv äta på restaurangen?

– Jag åt senast i går kväll våra mjödkokta musslor, det har jag gjort en gång i veckan sedan i november. Annars har vi lite annorlunda rätter som glödhoppor med strunkamos, en urgammal gotländsk rätt, men det är mycket mat och ingenting för en matsnobb.

Recensionen avslutas med ”man borde bjuda in saxerna för att komma och plundra och härja här”...

– Han sitter i sitt engelska glashus och kastar stenar. Jag svär, jag är supernöjd och vi kommer inte att ändra oss. Vi ska få det här att bli världsbäst men även då kommer han att fortsätta att sura. Vi kommer aldrig att mötas så jag är glad att det finns 250.000 andra restauranger i Europa som han kan besöka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.