Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Edholm backar om skolornas smörförbud

Lotta Edholm (FP) vänder nu i frågan om smör i skolorna.
Lotta Edholm (FP) vänder nu i frågan om smör i skolorna. Foto: Robin Haldert
Smörupproret på Stockholms skolor fick skolborgarrådet att i går snabbt häva smörförbudet. ”Det är klart att rektorer och elever själva ska få välja vilket smör de vill ha”, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Det tog bara en dag för skolborgarrådet att ställa tillbaka Bregottpaketen i skolmatsalarna. Då hade tusentals elever, föräldrar, rektorer och läsare redan hunnit rasa över smörförbudet i Stockholms skolor.

Har smörförbudet upprört många?

– Ja, med all rätt tycker jag. Jag har hela tiden försökt kommunicera att skolorna naturligtvis kan servera både smör och lättmargarin om man tycker att det är riktigt. Det smartaste är väl att låta eleverna välja. Men tyvärr har det budskapet något drunknat, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).

Stoppet för smör kom i höstas när Stockholms stad antog nya riktlinjer för skolmaten och krävde att alla skolor skulle följa Livsme-delsverkets rekommendationer. De innebär att matfettet ska vara lättmargarin och mjölken lätt för att minska andelen mättat fett i maten.

Majoriteten av skolorna har därför tagit bort Bregott i höst och bara serverat Becel, ett omdiskuterat lättmargarin, eller andra nyckelhålsmärkta lättmargarin.

Enligt Lotta Edholm innebar riktlinjerna aldrig något förbud.

– Min tolkning har hela tiden varit att skolorna kan servera både smör och lättmargarin. Skolinspektionens tolkning är en annan. Och att Skolinspektionen väljer att så blint lyssna på Livsmedelsverket tycker jag är lite märkligt. Sedan vet inte jag vilka rekommendationer som gått ut i skolorna.

Ni tog ju ändå riktlinjerna i våras där det står att alla skolor ska följa Livsmedelsverkets rekommendation?

– Men Livsmedelsverkets rekommendationer är inte absoluta. De handlar om det samlade näringsintaget och det finns olika sätt att kompensera för det. Eftersom det har blivit en sådan diskussion om det här så är det bästa om rektorerna återigen serverar smör och lättmargarin och så får eleverna välja själva. Om livsmedelsverket har synpunkter på detta får vi väl ta den diskussionen med verket då.

Så det är fritt fram med smör så länge man serverar lättmargarin också?

– Jag tycker att rektorerna ska avgöra själva. Ofta vill barnen ha det som serveras hemma. Det är rimligt att det finns valmöjlighet. Jag tycker inte att det är orimligt att man har olivolja på brödet. Då slipper man helt diskussionen om huruvida mättat fett är farligt. Det är ingen som hävdar att olivolja är skadligt.

På Alviksskolan möttes eleverna av skylten att de slutar med smör för att barnen är överviktiga?

– Det är inte sant. Det som har diskuterats är inte fett i största allmänhet, utan mättat fett.

Så bytet till lättmargarin handlar inte om att du tycker att Stockholms barn är överviktiga och behöver banta?

– Nej, de behöver absolut inte banta. Hade vi bara kunnat bestämma det här utan att lyssna på Skolinspektionen så tror jag inte att någon, varken politiker eller tjänsteman, skulle komma på tanken att ta bort smöret till förmån för lättmargarin, säger Lotta Edholm (FP).

Nu ska skolborgarrådet ge förvaltningen i uppdrag att gå ut med nya tydligare riktlinjer till alla skolor i Stockholm.

Alviksskolan i Bromma är en av de skolor som tagit bort Bregott i höst. Där vågar personalen inte riktigt lita på DN:s besked att det nu helt plötsligt skulle vara fritt fram för matfett av fetare slag.

–  Jag avvaktar förvaltningens direktiv innan vi ändrar något. Men säger kostchefen att vi får ta in Bregott igen då gör vi det, säger kökschef Per Swensson, Alviksskolan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.