Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-alfrida-strommen-nu-tillbaka-for-alla-bofasta/

STHLM

Efter Alfrida: Strömmen nu tillbaka för alla bofasta

Nedfallna träd över exempelvis ledningar och transformatorer har inneburit ett omfattande reparationsarbete för Vattenfall. Arkivbild. Foto: Alexander Mahmoud

Det har tagit nära tre veckor men nu har alla bofasta hushåll fått tillbaka strömmen efter stormen Alfridas framfart.

Av de 65.000 av Vattenfalls kunder som förlorade strömmen återstår nu bara ett 50-tal sommarstugor, rapporterar SVT Nyheter.

Fredrik Tano
Rätta artikel

– Framförallt för våra kunders skull känns det väldigt skönt efter de här veckorna. Det har varit väldigt pressat, säger Mikael Björnér, pressansvarig på Vattenfall, till SVT.

Vattenfall har varit sist ut med att återställa strömförsörjningen till sina kunder efter nyårsstormen Alfrida. De cirka 67.000 drabbade Ellevio-kunderna hade alla fått strömmen tillbaka den 5 januari, och Eon hade åtgärdat alla kända problem för sina omkring 18.000 drabbade kunder för knappt två veckor sedan.

Läs mer: Strömlösa mjölkbönder tvingas hyra elverk

I tisdags var 3.367 av Vattenfalls kunder fortsatt strömlösa, i Roslagen, Uppland och Stockholms skärgård. Prognosen var att allt skulle vara löst till den 25 januari, men redan under måndagen meddelade företaget alltså att åtminstone samtliga bofasta nu fått elen tillbaka. 

– Det är cirka 50 hushåll kvar, men de är sommarstugor och inte bebodda. Många sommarstugor kommer att få tillbaka strömmen i dag eller i morgon, säger Mikael Björnér till SVT.

Omkring 500 skogshuggare och montörer från hela landet har arbetat med att få tillbaka strömmen i området. 

– Det har rasat träd över transformatorer, över nya och gamla ledningar och knäckt stolpar. Reparationsarbetet har på många håll varit omfattande och komplicerat att utföra. Därför tar det längre tid i vissa fall, säger Mikael Björnér till SVT.

Stormdrabbad: Jag har aldrig varit med om ett sådant djävulskap

På grund av den omfattande förstörelsen har Vattenfall tvingats bygga provisoriska ledningar, Björnér uppskattar att det kommer ta flera månader att bygga upp det permanenta elnätet igen. 

Han påminner även allmänheten om att inte gå nära strömförande ledningar som fortfarande kan ligga på marken.

Läs mer: Stormen fällde en halv miljon kubikmeter skog