Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 08:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-arets-varsta-helg-fortsatt-anstrangt-pa-sjukhusen-laget-ar-katastrofalt/

STHLM

Efter årets värsta helg – fortsatt ansträngt på sjukhusen: ”Läget är katastrofalt”

”Det är högst oklart hur länge vi orkar med”, säger Jenny Pettersson, skyddsombud och sjuksköterska på Danderyds sjukhus.
”Det är högst oklart hur länge vi orkar med”, säger Jenny Pettersson, skyddsombud och sjuksköterska på Danderyds sjukhus. Foto: Henrik Montgomery/TT

Årets värsta sjukvårdshelg är förbi. Men i Stockholm märks fortfarande inga lättnader för en sjukdomsdrabbad vårdpersonal när smittspridningen av covid-19 fortsätter att stiga.

– Läget är katastrofalt och efter måndagens pass ser jag ingen ljusning, säger Jenny Pettersson, huvudskyddsombud och specialistsjuksköterska på Danderyds sjukhus.

Trettonhelgen är inom vården känd som den tid på året när trycket är som högst – bland annat eftersom många då söker vård efter att ha skjutit upp det under jul och nyår. Den här gången larmade sjukvårdspersonal i Stockholm redan flera dagar innan om överfulla sjukhus och en decimerad personalstyrka till följd av sjukdomar.

Trots larmen var helgen på Danderyd precis så illa som befarat, enligt specialistsjuksköterskan Jenny Pettersson. Hon berättar bland annat om patienter som tvingats vänta i 43 timmar på att få komma till en vårdavdelning. Om vårdpersonal som inte hinner gå på toa och – i bästa fall – lyckas slänga i sig en matlåda i farten.

– Personalen gör så mycket mer än vad som förväntas under en vanlig arbetsdag. Helgen var jättetuff på hela sjukhuset och så ser det ut fortfarande. Det är högst oklart hur länge vi orkar med, säger Jenny Pettersson.

På tisdagseftermiddagen vårdades 100 patienter på Danderyds akutmottagning och 20 patienter väntade på att få vård.

– 13 patienter har varit på akutmottagningen i över åtta timmar utan att ha träffat en läkare, säger Jenny Pettersson.

Läkaren Johan Styrud, som också är ordförande i Stockholms läkarförening, vittnar även han om ett pressat läge och att vårdpersonalen under helgen tvingats göra sitt yttersta för att upprätthålla patientsäkerheten på Danderyd.

– Tack vare det kunde vi hålla skutan på rätt köl men inte mycket mer än så. Tyvärr ser vi ingen lättnad under måndagen eller tisdagen utan det saknas enormt mycket personal och covidpatienterna ökar, säger han.

”Det saknas enormt mycket personal och covidpatienterna ökar”, säger Johan Styrud.
”Det saknas enormt mycket personal och covidpatienterna ökar”, säger Johan Styrud. Foto: Magnus Hallgren

Med anledning av rådande situation gick sjukhuset upp i förstärkningsläge under måndagen. Men Danderyd är inte ensamt om att brottas med liknande problematik. Enligt Region Stockholm är sjukskrivningstalen fortsatt höga inom hela länets hälso- och sjukvård och såväl smittspridning som antalet inlagda covidpatienter ökar.

– Det är en rejäl belastning just nu och för personalen är det fortsatt tufft med ett högt tryck på akutmottagningarna, säger regionens chefläkare Johan Bratt.

Under tisdagen fanns totalt 105 bemannade vårdplatser lediga vid länets akutsjukhus. På Södersjukhuset uppger Michaela Lindqvist, sjuksköterska på internmedicin samt styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Stockholm, att trycket på Sös varit stort under helgen och att sjukhuset även den här veckan har överbeläggningar.

– Den akuta beredskapen minskar för varje överbeläggning och på grund av platsbrist läggs patienter in på avdelningar med annan inriktning än det de behöver vård för, säger Michaela Lindqvist.

– Vi har exempelvis haft strokepatienter som fått ligga på onkologen eller infektion, där man inte har samma kompetens eller resurser för hur man hanterar stroke. Det är akuta lösningar och vi behöver få bättre bemanning och fler vårdplatser, fortsätter hon.

Enligt Sös chefläkare Anne Kierkegaard är läget fortfarande ansträngt och antalet covidpatienter inom slutenvården har fördubblats på några dagar. Från 40 den 5:e januari till 80 den 11:e januari.

– Det har legat runt 40 en längre tid så det är en oroväckande ökning. För att kunna hantera det har vi ställt in all planerbar kirurgi och flyttat vårdplatser på både den kirurgiska och den ortopediska vårdavdelningen, säger chefläkaren Anne Kierkegaard.

Däremot uppger hon att det i dagsläget inte aktuellt att gå från stabsläge till förstärkningsläge.

”Vi har haft strokepatienter som fått ligga på onkologen som inte alls vet hur man hanterar stroke. Det är akuta lösningar och vi behöver verkligen få bättre bemanning och fler vårdplatser”, säger Michaela Lindqvist, sjuksköterska på Södersjukhuset
”Vi har haft strokepatienter som fått ligga på onkologen som inte alls vet hur man hanterar stroke. Det är akuta lösningar och vi behöver verkligen få bättre bemanning och fler vårdplatser”, säger Michaela Lindqvist, sjuksköterska på Södersjukhuset Foto: Magnus Hallgren

Precis som Danderyd har Norrtälje sjukhus gått upp i förstärkningsläge. Sune Forsberg, chef för intensivvården, uppger att trettonhelgen trots allt blev något bättre än befarat efter en hel del trixande med bemanningen. Enligt honom är omkring ett 30-tal personer ur personalstyrkan sjukskrivna.

På vad som vanligtvis brukar vara tre intensivvårdsplatser vårdas under tisdagen fyra patienter varav en med covid-19. Samtidigt har sjukhuset en hel avdelning fylld med bara covidpatienter.

– I dagsläget är det väldigt ansträngt och vi är fortsatt bekymrade. Vi hoppas naturligtvis att det här ska vara någon form av kulmen på den fjärde vågen men vi har inte sett det ännu. Vi tar några få dagar i sänder. Mer än så går inte att planera, säger Sune Forsberg.

Läs mer:

Kritiskt läge på Stockholms sjukhus: ”Bemanningen det största problemet”

Lärare oroas för smittspridningen inför skolstarten: ”Kamikazeuppdrag”

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt