Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter attacken på vårdcentralen – läkaren häktad för mordförsök

Fyra män har häktats på sannolika skäl misstänkta för försök till mord efter attacken på en vårdcentral i Skärholmen i tisdags morse. En av dem är en 45-årig läkare som flera gånger fått allvarlig kritik av Inspektionen för vård och omsorg. 

Uppdatering 2018-02-09 16:13. Artikeln har tillfogats en rättelse. 

De fyra män som nu häktats på sannolika skäl misstänkta för försök till mord är alla skrivna på samma adress i södra Stockholm. De har och har haft gemensamma bolagsengagemang, bland annat i apoteksbranschen. De satt gemensamt i styrelsen för ett apotek i en Stockholmsförort fram till i december förra året. Ett par av dem, var av den 45-årige läkaren är en, sitter fortfarande i styrelsen för ett bolag som enligt bolagsverket driver apoteksverksamhet i Södertälje.

Av bolagsregistret framgår att det bolaget har en skuld på 700.000 kronor till ett bolag som driver verksamhet på samma adress där de misstänkta mordförsöken begicks tidigt på tisdagsförmiddagen. Om den skulden är ett motiv till de misstänkta mordförsöken vill inte åklagaren Johan Bäckström uttala sig om: 

– Det råder förundersökningssekretess och det är mycket kvar att utreda, säger Johan Bäckström.

Det var strax efter klockan 8 på tisdagsmorgonen som en patient och väktare vid vårdcentralen slog larm om att några män försökte ta sig in i lokalerna med våld. Enligt polisens inledande uppgifter användes ”någon form av tillhygge” när de attackerade personer på platsen. I nuläget finns det tre brottsoffer, ingen av dem fick livshotande fysiska skador.

Det blev snabbt känt att en av de misstänkta är en 45-årig läkare och plastikkirurg. Mannen har drivit privata verksamheter i Stockholm och har flera gånger kritiserats för allvarliga brister. Han har även tjänstgjort på ett lasarett i Sörmland, där han gjort flera olika operativa ingrepp.

Läs mer: "Läkare i vårdcentralbråk anmäld flera gånger"

Våren 2016 förbjöd IVO mannen att fortsätta bedriva sin kirurgiska verksamhet på grund av de allvarliga bristerna. Då hade en person utsatts för allvarliga patientsäkerhetsrisker efter ett ingrepp – men den patienten var långt ifrån den enda som drabbats.

Klagomålen har rört bland annat en bröstoperation som genomfördes under enbart lokalbedövning, en brännskada som uppkom under ett kirurgiskt ingrepp och en bukplastik med fettsugning vars sårskador aldrig togs om hand.

"För övrigt konstaterar IVO att journalanteckningarna är osammanhängade och att de innehåller ett fåtal medicinska uppgifter” och "det är omöjligt att avgöra om arbetet är genomfört i överensstämmelse med vetenskap och beprävad erfarenhet på grund av den bristande journalföringen" –  är ett par av de kommenterar som står att läsa i IVO:s beslut.

Läkaren har i ett yttrande till IVO sagt att han har två specialistkompetenser inom kirurgi. Förutom sina engagemang i vårdbranschen sitter han tillsammans med en av de medmisstänkta i styrelsen för ett bolag som driver ett vandrarhem.

Han var också verkställande direktör i det bolag som drev fyra öppenvårdsapotek i Stockholmsområdet som Läkemedelsverket stängde med omedelbar verkan 2016. Orsaken till stängningen var att Läkemedelsverket efter en inspektion bedömde att även den verksamheten utgjorde en risk för patienterna.

Det var första gången sedan omregleringen av apoteksmarknaden som Läkemedelsverket grep in. Beslutet innebar att bolaget förbjöds att över huvud taget bedriva öppenvårdsapotek. 

Varför de tre nu häktade männen – som är i 40-50 årsldern – är skrivna på samma adress är oklart. Åklagaren vill inte gå in på om det finns släktband dem emellan. 

Åtal ska vara väckt 22 februari.

Rättelse 2018-02-09 16:14
I en tidigare version av artikeln uppgavs att fyra personer hade häktats. Rätt är att den fjärde häktningsförhandlingen fortfarande pågick vid tillfället.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.