Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 14:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-brak-och-droghandel-kulturcenter-i-upplands-vasby-far-entrevakt/

STHLM

Efter bråk och droghandel – kulturcenter i Upplands Väsby får entrévakt

Kulturcentret Messingen i Upplands Väsby får nu entrévakt. Foto: Upplands Väsby kommun

Efter hot, bråk och droghandel får ett kulturcenter i Upplands Väsby, där bland annat två gymnasieskolor ligger, nu en entrévakt. 

– Personen ska tydligt markera att de som säljer droger inte är välkomna, säger kommunalrådet Oskar Weinmar (M).

I kultur- och aktivitetshuset Messingen vid stationen finns bland annat bibliotek, kafé, multisporthall, möteslokaler och två skolor; Väsby nya gymnasium och friskolan Väsby yrkesgymnasium. 

Efter oroligheter under vårterminen med hot, bråk och droghandel får kulturhuset från och med måndag en entrévakt.

– Vi behöver sätta in olika åtgärder för att säkra tryggheten. Det har varit oroligheter under våren, inte främst i skolornas lokaler utan i de allmänna områdena i huset, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Eftersom Väsby nya gymnasium ligger mitt i kulturcentret finns spärrar för att inte obehöriga ska komma in i skolan. Spärrarna liknar de spärrar som finns vid tunnelbanan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Problemen vid kulturcentret är inte nya. I december 2017 sattes två väktare in efter flera slagsmål utanför Väsby nya gymnasium, rapporterade tidningen Mitt i. Skolan ligger mitt i centrumhuset och har spärrar så att inte obehöriga ska komma in. Lärare och elever använder passerkort.

I samband med skolstarten informeras eleverna om att byggnaden får ökad bevakning under hösten.

– Entrévakten ska hälsa besökare välkomna och ta reda på syftet med deras vistelse i huset och tydligt markera att de som säljer droger inte är välkomna där, säger Oskar Weinmar.

Oskar Weinmar (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby. Foto: Rosie Alm

Hur kan det komma sig att det är droghandel på en publik plats vid en skola?

– Det är delvis nära pendeltågsstationen och många ungdomar är i rörelse där. Jag kan tänka mig att de som säljer droger ställer sig vid platser där det är enkelt att sköta försäljningen.

Men hur kommer det sig att det kan pågå öppen droghandel och att det fortgår?

– Polisen har varit där vid olika tillfällen men polisen har mycket att göra som bekant. De har inte möjlighet att vara där lika ofta som vi skulle vilja. Då har vi vidtagit andra åtgärder, bland annat ordningsvakter som patrullerar. Det här är en allmän plats inomhus och därför gör vi det här nu.

Läs mer: Spärrar ska hålla obehöriga borta från skolan 

Läs mer: Statliga åtgärder sätts in på Botkyrkaskola efter stora brister