Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter DN:s avslöjande om jäv – Svenonius tar ett steg tillbaka från Karolinska

Efter DN:s avslöjande om att finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) är jävig i frågan om beslut om extern granskning på Karolinska – som delvis berör hennes man – backar hon temporärt.

– Jag tar ett kliv tillbaka, säger Irene Svenonius till DN.

Tills jävsfrågan är utredd tar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) över frågor som rör granskning av Karolinska. 

Nu tar Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd och vice gruppledare för Moderaterna, över frågorna som gäller granskningen av Karolinska universitetssjukhuset. Ninos Maraha (L), vice ordförande i landstingsstyrelsen, har gett landstingsdirektör Malin Frenning i uppdrag att ompröva frågan om Irene Svenonius är jävig. 

Förra fredagen, den 2 februari, hade landstingsstyrelsens arbetsutskott ett extrainsatt möte dit Karolinska ledning och styrelseordförande var kallade. Frågan om en extern granskning av sjukhusets hantering av konsultfakturor och personkopplingar var då uppe på bordet. Den Socialdemokratiska oppositionen yrkade på att saken måste utredas, och krävde en extern granskning, vilket de inte fick gehör för. Erika Ullberg sade till DN att hon inte utesluter att konsulthanteringen på Karolinska blir en polissak. 

Irene Svenonius har velat blicka framåt och i stället tillsatt en extern granskning av landstingets och sjukhusets egna åtgärdsförslag. 

Men enligt två experter som DN talat med är hon jävig i beslutet om granskningen, som delvis rör hennes man. 

– Jag tar oerhört allvarligt på att de jurister ni talat med kan se en jävsproblematik kopplat till ägarutskottet den 2 februari. Jag är så otroligt noga med sådana här saker och när ni har två jurister som säger att det kan finnas en problematik, vill jag ta ett kliv tillbaka när det gäller granskningen av Karolinska, tills den här jävsfrågan är helt klarlagd, säger Irene Svenonius till DN.

Alla frågor som rör granskningen av  kommer under tiden hanteras av vice gruppledare Kristoffer Tamsons (M).

– Jag har sedan innan jag klev in på landstinget varit öppen och rak med att min man är upphandlingschef på Karolinska, men jag har också ställt frågor till landstinget för att få en bedömning om det fanns någon risk för jäv. Det ansåg de inte, det var klar signal, säger Svenonius.

Hon uppger att frågan upprepat ställts till landstingsjuristerna, senast dagen före ägarutskottet.

– Det var för att vara riktigt på den säkra sidan, och vi fick klart besked om att jäv inte förelåg. Chefsjuristen var också med vid ägarutskottet. När nu ni kommer med uppgifter om att andra jurister gör andra bedömningar tar jag det oerhört allvarligt. Under min yrkesutövning har jag varit oerhört noga med att göra rätt, och det kravet tycker jag man kan ställa på både tjänstemän och politiker. 

Om beslutet kring granskning som togs vid ägarutskottet kommer att tas om eller inte, är en fråga Svenonius hänvisar till Tamsoms.

Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd:

– Vårt krav på en extern utredning kvarstår. Min känsla är att de inte tagit den här frågan om jäv på allvar och inte velat gå till botten med hur skattemedel använts och hur olika intressen kan ha gynnats på Karolinska. Jag frågar mig vad man har att dölja.

DN har avslöjat att Irene Svenonius man, upphandlingschefen Jan Svenonius, spelat en aktiv roll genom att godkänna inköp av konsulttjänster från Boston Consulting Group, som beställts av dåvarande produktionsdirektören och ex-BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla. 

Jan Svenonius har även suttit med i landstingets centrala styrgrupp som konstruerat ramavtalet som öppnat för taktisk prissättning av konsultinköpen. Det har i sig trissat upp konsultnotorna för inköpen från BCG med 14,7 miljoner kronor enbart för år 2016. DN har även avslöjat att paret Svenonius sedan drygt tre år tillbaka har ett konsultbolag ihop, som Jan Svenonius fått godkänt som bisyssla först dagen efter att DN började ställa frågor. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.