Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter DN:s avslöjande: Karolinskas ledning kallas till extrainsatt möte

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. Other: Andrea Brask

Efter DN:s avslöjande om att det fattas underlag för fakturor från Boston Consulting Group för 57 miljoner kronor kallar finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) Karolinskas ledning till ett extrainsatt möte. 

– Det måste vara ordning och reda både på papper och ekonomistyrning, säger Irene Svenonius. 

DN har i flera granskande artiklar om Karolinska universitetssjukhuset avslöjat bristfälliga underlag till de konsultnotor på 257 miljoner kronor som Boston Consulting Group fakturerat Karolinska universitetssjukhuset mellan 2011 och 2017. För en femtedel av totalbeloppet, 57 miljoner kronor, saknas specifikationer helt.

Landstingstyrelsens ägarutskott hade ett ordinarie möte på tisdagsmorgonen. Men finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) kallar nu Karolinskas ledning och styrelseordförande till ett extrainsatt möte med ägarutskottet redan på fredag. Enligt Irene Svenonius är det för att ställa frågor om den internrevision som väntas var klar onsdag, som en följd av DN:s tidigare granskning.

Det är otroligt viktigt att det är ordning och reda både i papper och ekonomistyrningen på sjukhuset.

– Ägarutskottet, som ansvarar för styrningen av landstingets verksamheter får en bild av internrevisionen, och att höra vilka slutsatser Karolinskas ledning och styrelse drar och vilka åtgärder de tänker vidta. Det är otroligt viktigt att det är ordning och reda både i papper och ekonomistyrningen på sjukhuset, säger Irene Svenonius. 

De beställningar som konsultfakturorna utgår från, och som visat sig ha bristande underlag, har passerat upphandlingsavdelningen där din man Jan Svenonius är chef. Vad säger du om det? 

– Jag kan inte gå in på det som gäller hans jobb. Det får ni ta med honom. 

Irene Svenonius har tidigare sagt att ledningen för Karolinska agerat omedelbart efter att den fick vetskap om operationskön för cancerpatienter. Det har sedan visat sig att sjukhuset vid två tillfällen tackat nej till hjälp med att korta köerna, och hanteringen utreds nu av åklagare som grovt vållande till annans död

– Att patienter är sjuka och dör och får vänta i en operationskö är fruktansvärt. Om det beror på långa väntetider och inte sjukdomsförlopp, så är det otroligt allvarligt. Sjukhuset har ju anmält till Ivo, och utredning pågår. Om sedan någon anser att det bör utredas rättsligt, är det självklart att jag välkomnar det. 

Mot bakgrund av DN:s senaste avslöjanden upprepade Vänsterpartiet på tisdagen sitt krav på att sjukhusdirektör Melvin Samsom ska lämna sin post och att styrelsen ska ställa sina platser till förfogande. 

Hur ser ditt förtroende för sjukhusdirektören ut? 

– Jag har förtroende för sjukhusdirektören och för sjukhusets styrelse. Avgångskraven kommer hela tiden från samma personer. Det som är avgörande nu är att sjukhuset har en ledning och styrelse på plats, som har fokus på sjukhusets huvuduppdrag, så att patienter får sin vård i tid, att flytta in i ett nytt sjukhus och att ta det i drift, och att arbeta på att få bort våra operationsköer. Jag uppfattar att styrelsen arbetar oerhört hårt med de här frågorna, säger Irene Svenonius.

Jag har förtroende för sjukhusdirektören och för sjukhusets styrelse.

Som DN har berättat har operationsköerna till Karolinska ökat kraftigt. Just nu står 8.100 patienter i kö för operation, jämfört med 5.600 i januari 2014. 

– Vi har ändå de tredje eller fjärde kortaste operationsköerna i landet och kön har minskat sedan i höstas. 

Det kan uppfattas som att du har stort tålamod med sjukhusledningen. 

– Jag arbetar mycket med att saker ska få konsekvenser. Men mycket av det som kommit fram i er granskning handlar om sådant som hänt långt bak i tiden. Det började redan 2011, innan den nuvarande sjukhusledningen var på plats, med en annan sjukhusdirektör, HR-direktör och styrelseordförande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.