Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter DN:s avslöjande: Krav på sjukhusdirektörens avgång

Sjukhusdirektör Melvin Samsom och biträdande sjukhusdirektör Annika Tibell kan inte svara på DN:s frågor om miljonfakturorna från Boston Consulting Group, BCG.
Sjukhusdirektör Melvin Samsom och biträdande sjukhusdirektör Annika Tibell kan inte svara på DN:s frågor om miljonfakturorna från Boston Consulting Group, BCG. Other: Lisa Mattisson

Efter DN:s avslöjande om de många frågorna kring 28-miljonersnotan från ett konsultbolag till Karolinska universitetssjukhuset kräver landstingsoppositionen förändringar i sjukhusledningen.

Vänsterpartiet vill att sjukhusdirektören avgår. 

– Det är en fullständig katastrof, säger Gunilla Roxby Cromvall (V), gruppledare. 

 

Sedan DN avslöjat att Karolinska universitetssjukhuset betalat 28 miljoner kronor till Boston Consulting Group under 2017, trots att fakturaunderlag saknas och att ingen i dag kan svara på vad sjukhuset fått för pengarna, ökar trycket på förändring i sjukhusledningen. Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting kräver att sjukhusdirektör Melvin Samsom ska lämna sitt uppdrag. 

– Den som är ansvarig för hela verksamheten måste kliva åt sidan. Man har inte kontroll över någonting. Människor som måste opereras snabbt får inte sina operationer, it-systemet havererar och folk har dött, säger Gunilla Roxby Cromvall.

Människor som måste opereras snabbt får inte sina operationer, it-systemet havererar och folk har dött.

Hon fortsätter:

– De här fakturorna från Boston Consulting Group var droppen. Hur har pengarna använts? ”Värdebaserad vård” finns det ju ingen evidens för som metod. 

DN har berättat att sjukhusets tidigare produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla, efter beskedet i våras att sjukhuset avslutar samarbetet med Boston Consulting Group och efter att han vingklippts på sina uppdrag, fortsatt godkänna fakturor från konsultbolaget där han tidigare varit anställd. DN har också på nytt sökt Andreas Ringman Uggla vars tidigare mentor var Stefan Larsson, Boston Consulting Groups Nordenchef som varit mycket aktiv i konsultbolagets arbete på Karolinska. 

Olle Lundin, professor i offentlig förvaltning vid Uppsala universitet: 

— Det låter som att man skulle kunna diskutera en jävssituation. Det skulle de behöva reda ut internt. Det ser i alla fall väldigt illa ut, säger Olle Lundin. 

DN har också talat med Stefan Larsson, men inte hunnit ställa jävsfrågan innan samtalet bröts. 

DN har begärt att få se specifikationer för fakturorna från Karolinska, inklusive vilka uppdrag av respektive konsult som utförts och antal timmar som debiterats. Sjukhusdirektör Melvin Samsom har inte kunnat svara på hur pengarna använts. 

– Jag kan inte svara på det just nu, men vi återkommer, sade Melvin Samsom till DN i tisdags. 

Sjukhuset har sent på torsdageftermiddagen slutligen lämnat ett skriftligt underlag till vad som ligger bakom fakturorna. Där framgår att sjukhuset under början av året haft tio konsulter anlitade från Boston Consulting Group, och att sex av dessa debiterats med 2600 kronor i timmen för bland annat stöd till HR, styrning och it-driftsättning. Två av konsulterna har debiterats med 2800 kronor i timmen. I juni arbetade har fyra konsulter från BCG arbetat inne på sjukhuset. Konsulterna har enligt underlaget haft mycket långa arbetsdagar och de flesta har arbetat 13 timmar per dag, enligt underlaget. 

— Det är helt enligt överenskommelsen, säger sjukhusets ekonomidirektör Margareta Fast. 

Inrapporteringen till Karolinskas ekonomiavdelning skiljer sig från hur det görs från andra konsultbolag. Det är BCG själva som utformat sättet att komplicerade sättet att rapportera utförda timmar, enligt ekonomiavdelningen. 

Hur kommer det sig att andra konsultbolag visar upp fakturor med namngivna konsulter inklusive antalet utförda timmar och timtaxa men BCG? 

— Det här är det redovisningssätt som de har valt, helt enligt vårt avtal.

Gunilla Roxby pekar också på att sjukhuset vid flera tillfällen mörkat information för landstingsledningen. Ett exempel är för två veckor sedan, då en patient fick livshotande skador i samband med att sjukhuset hade problem med hjärtövervakningen. 

– Dagarna efter var Melvin Samsom kallad till ägarutskottet. Då informerade han inte om det här allvarliga it-haveriet. Jag ger framför allt Moderaterna skuld. Ingenting fungerar, men under mötet underströk finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) att hon har fullt förtroende, säger Gunilla Roxby Cromvall. 

Även Miljöpartiet vill se förändring i Karolinskas ledning. 

– Vi är väldigt upprörda över den obefintliga kontroll som verkar finnas inne på Karolinska. Både från sjukhusledningen och från politikerna. Nu krävs att den styrande landstingsmajoriteten sätter ned foten, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare i landstinget. 

Den 12 december sker möten med landstingsstyrelsen och arbetsutskotten. Då vill MP se en åtgärdsplan från Irene Svenonius och partiet utesluter inte avgångskrav.

– Förtroendet för sjukhusledningen var redan innan detta avslöjande minst sagt hårt prövat. Nu börjar det nå den punkt där de inte längre kan sitta kvar. Man ska nog verkligen inte utesluta ledningsförändringar inne på Karolinska. Jag skulle absolut vilja se det. Jag har frågetecken kring flera personer, som man kan tänka sig byta ut. Jag skulle också se det som välkommet om Irene Svenonius aviserar att man vill se förändringar i sjukhusledningen, säger Tomas Eriksson.

Jag skulle se det som välkommet om Irene Svenonius aviserar att man vill se förändringar i sjukhusledningen.

Samtidigt som avslöjandet om mångmiljonnotan till BCG kom på torsdagen besked från Ivo, inspektionen för vård och omsorg, om att två patienter dött efter att de fastnat i köer till canceroperationer i somras som DN rapporterat om i flera artiklar. Det får Socialdemokraterna att upprepa sitt krav på en haverikommission för att reda ut orsaken till sommarens operationsköer.

– Sjukhusledningen rapporterade till hälso- och sjukvårdsförvaltningen att det inte var någon fara. Sedan är det ett totalt haveri. Ansvariga sjukvårdspolitiker i Stockholm måste få reda på varför det kunde gå så här, säger Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd. 

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) har inte gått att nå för en intervju. Hon hänvisar till en interpellation om Nya Karolinska som hon lade i veckan, där hon bland annat ställer frågor till Irene Svenonius om hon är nöjd med hur ägarstyrningen för Karolinska fungerar. 

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) säger att hon under eftermiddagen fått en redogörelse från sjukhuset om hur konsultmiljonerna använts. 

— Jag har fått veta att sjukhuset vet hur pengarna använts. Självfallet förväntar jag mig att man har kontroll på vad man har gjort, säger Irene Svenonius.

Karolinska har lagt mångmiljonbelopp på konsulttjänster för att omorganisera sjukhuset med värdebaserad vård, en metod som nu visat sig sakna evidens. Hur ser du på det?

— Det är sjukhuset som avgör hur sjukvården ska organiseras. Men Karolinska har använt  BCG i för stor omfattning. Verksamhetsutveckling bör i högre grad ledas av personer i den egna verksamheten. Hade man inte gjort det, så hade man kanske i högre utsträckning haft chefer och medarbetare med sig, säger Irene Svenonius.

Det har nu visat sig i lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att två cancerpatienter dog efter att ha hamnat i cancerköer på Karolinska i somras, något som sjukhuset inte slog larm om till tjänstemän och politiker i landstinget.

— Självklart är det allvarligt med vårdrelaterade skador eller dödsfall men direkt när det uppdagades att man hade köer så har man vidtagit åtgärder.

DN har tvärtom visat att sjukhuset dröjde med att vidta åtgärder till efter semestern. Nu har patienter dött efter lång väntan på operation.

— Det är inte min sak att avgöra om patienter dött för att de inte fått vård i tid. Det får Ivos utredning visa.

Det har kommit krav på Melvin Samsoms avgång mot bakgrund av DN:s avslöjande om situationen på Karolinska. Vad säger du om det?

— Den frågan ställer du varje vecka. Jag har fortsatt förtroende för att sjukhusdirektören och styrelsen för Karolinska och förutsätter att de har kontroll över verksamheten, säger Irene Svenonius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.