Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Efter DN:s granskning – chef på Trafikkontoret polisanmäls

Foto: Paul Hansen

Efter DN:s avslöjande polisanmäls nu den chef på Trafikkontoret i Stockholms stad som misstänks för oegentligheter. Kommunen lämnade under måndagen över ärendet till polisens nationella korruptionsgrupp.

Dagens Nyheter avslöjade nyligen att flera tjänstemän på Trafikkontoret på Stockholms stad har gynnat sig själva eller närstående i samband med inköp av konsulttjänster.

En enhetschef har under nio års tid attesterat fakturor för över en kvarts miljon kronor till sitt eget bolag. Han har även låtit sig bjudas på ett golfevent av ett företag som han har kontakt med i tjänsten.

Trafikkontoret lämnade under måndagseftermiddagen in en polisanmälan till Polismyndighetens nationella korruptionsgrupp. Det handlar om misstankar att brott kan ha begåtts i samband med attesteringen av fakturor till det egna bolaget.

- Vi har lämnat över fallet till polis och åklagare för att få en bedömning om detta kan vara ett brottsligt. Det han har gjort är extremt olämpligt att göra. Det strider mot alla riktlinjer, vilket vi ser allvarligt på. Jäv är i sig inget brottsligt, men det finns skälig grund för att misstänka att detta också kan vara ett brott. Vi har skrivit en redogörelse för vad vi vet, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör på Stockholms stad.

Parallellt med detta ska revisionsbyrån KPMG, på Trafikkontorets uppdrag, göra en granskning.

- De ska göra en fullständig genomlysning om vad som inträffat. Baserat på det ska vi ta ställning till sådant som ligger hos oss, det vill säga arbetsrättsliga påföljder, säger Jonas Eliasson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.