Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter DN:s granskning: Karolinska ändrar rutiner

Melvin Samsom.
Melvin Samsom. Other: Fredrik Funck

Efter DN:s granskning av Karolinska universitetssjukhusets konsultanvändning ändrar sjukhuset sina rutiner för inköp av managementkonsulter. 

Alla konsultköp ska godkännas av sjukhusdirektör Melvin Samsom. 

– Det har ingenting med Andreas Ringman Uggla att göra, säger presschef Kim Sjölund.

DN har i en rad artiklar granskat användningen av konsulter på Karolinska universitetssjukhuset och avslöjat stora frågetecken kring mångmiljonfakturor från Boston Consulting Group, BCG, vilket föranlett att sjukhuset tillsatt en internutredning.

DN har även avslöjat hur ex-BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla som produktionsdirektör låtit BCG vinna en upphandling värd 118 miljoner kronor.

Sedan i början av december har DN sökt Andreas Ringman Uggla för en intervju. I dag svarar han på sms och hänvisar alla frågor till pressavdelningen. Enligt presschef Kim Sjölund skulle han ha kommit tillbaka från sin föräldraledighet, men fortfarande finns han inte på jobbet och enligt DN:s källor saknas besked om när han kommer tillbaka.

I går meddelade Karolinska på sin hemsida att sjukhuset ändrar sina rutiner för inköp av managementkonsulter. Från och med nu ska alla sådana inköp godkännas av sjukhusdirektören, efter att första ha granskats av ekonomidirektör och upphandlingschef.

– Det här är en del av internrevisionen. Utredningen pågår och ska vara klar i slutet av månaden. När det gäller konsultanvändningen har sjukhusdirektören beslutat att några åtgärder ska gälla redan från den 8 januari. Andra frågor rörande konsulthanteringen utreds i den pågående internrevisionen och den ska vara klar i slutet av januari, säger Kim Sjölund. 

DN har tidigare intervjuat ekonomidirektör Margareta Fast som uppger att kostnaden på 700.000 kronor i månaden per konsult från BCG, som fakturerat 13 timmar per dag, är ”helt enligt överensstämmelse”.

Upphandlingschef Jan Svenonius, som DN har sökt, är gift med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) och är den som godkänt upphandlingen av avropsavtalet där anbudsgivarna poängsattes av Andreas Ringman Uggla.

Endast sjukhusdirektören har mandat för beslutsattest av fakturor på konsulttjänster som gäller organisations- och verksamhetsutveckling. Tidigare har bland andra Ringman Uggla attesterat sådana fakturor.

Enligt presstjänsten finns ingen som helst koppling mellan de nya rutinerna och Andreas Ringman Ugglas attest av fakturor och ansvar vid inköp och upphandling av konsulttjänster.

– Jag förstår inte hur du kan koppla ihop det med honom. Det här är rutiner för konsulthantering för hela sjukhuset och framför allt på området organisations- och verksamhetsutveckling, säger Kim Sjölund.

Beslutet kommer efter att DN börjat ställa frågor om den förnyade konkurrensutsättningen som leddes av produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla, som också stått för poängsättning av de olika anbuden. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.