Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter DN:s granskning: Krav på sjukhusstyrelsens avgång

Sjukhusdirektören Melvin Samsom.
Sjukhusdirektören Melvin Samsom. Other: Lisa Mattisson

DN har avslöjat att underlag för konsultfakturor på 57 miljoner kronor saknats, från BCG till Karolinska.

Nu kräver Miljöpartiet en extern granskning, och Vänsterpartiet uppmanar sjukhusdirektör Melvin Samsom och hela sjukhusstyrelsen att avgå.

– Förtroendet är i botten, säger Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed.

Vänsterpartiet har efter Dagens Nyheters tidigare granskning krävt att Karolinskas sjukhusdirektör Melvin Samsom ska avgå

Efter DN:s nya avslöjande om att fakturor på 57 miljoner kronor från konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG, till Karolinska sjukhuset saknar underlag, upprepas V sitt krav. Även Karolinska sjukhusets styrelse bör ställa sina platser till förfogande, anser Vänsterpartiet.

– En ommöblering på toppen är helt nödvändig nu. Det är uppenbart att styrelsen helt enkelt inte har koll, varken på BCG:s förehavanden eller på cancerköerna, där folk dör i väntan på vård. Förtroendet är i botten, säger Vänsterpartiets landstingsråd Håkan Jörnehed i ett pressmeddelande.

På tisdagens landstingsstyrelse lägger V en skrivelse med krav på en extern utredning av situationen på Karolinska.

– Hur har en situation ens uppstått där ett konsultbolag kan använda landstinget som bankomat och fakturera för miljonbelopp utan underlag? Det måste vi ha svar på.

Jörnehed riktar också kritik mot det moderatledda landstingsstyret, som han menar har ansvaret för den konsultkultur som finns på flera håll i landstingets organisation.

– Ansvaret ligger ju ytterst hos M. Nu är det mer än ett år sedan Irene Svenonius (M) tillträdde som finanslandstingsråd och lovade krafttag mot konsultkaoset, men inget har hänt, säger han.

Även Miljöpartiet i landstinget lämnar på tisdagen in en skrivelse till landstingsstyrelsen.

”Att Karolinska sjukhuset på ett så oansvarigt sätt har använt sig av konsultbolag samt saknar underlag för konsultkostnader värda många miljoner kronor är under all kritik”, skriver MP.

Partiet kräver svar från landstingsledningen, på om Karolinska har följt kommunallagen gällande redovisningen av konsultkostnader för BCG,  hur revisorerna ska följa upp förslagen om förbättringar av hanteringen som kom 2016 och vilka åtgärder som tagits centralt i landstinget för att förtydliga hur konsulter får användas.

– Vi anser att det här måste behandlas i ett annat forum än av sjukhuset själva, och det är landstingsstyrelsen som har uppsiktsplikt. Av det som kommer fram följer Karolinska varken kommunallagen eller andra bestämmelser. Det krävs en extern granskning, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd, till DN.

DN har sökt Melvin Samsom, men pressavdelningen meddelar att han är sjuk. 

I ett meddelande på Karolinskas hemsida kommenterar sjukhusdirektören DN:s granskning: 

– Vi tar frågorna om användningen och kostnader för konsultanvändningen på Karolinska på fullaste allvar. Under den här tiden har vi själva närmare granskat vår användning av konsulttjänster från BCG och det har uppstått ett antal frågeställningar. Av den anledningen tillsatte jag en internrevision som leds av Ole Alvin, resultatet förväntas att vara klart nu i veckan, kommenterar Melvin Samsom, och vidare: 

– Ett viktigt syfte med internrevisionen är att få en sammanfattande bild av hela den period Karolinska har anlitat BCG. När jag tillträdde som sjukhusdirektör i oktober 2014 hade BCG redan jobbat med den tidigare sjukhusledningen i nästan fyra år. Denna helhetsbild är viktig för att kunna jobba vidare med förbättringen av styrning, uppföljning och processer gällande kostnader för externt stöd.

DN har även sökt styrelseordförande Anders Ekblom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.