Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter DN:s granskning: Produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla på Karolinska avgår

00:53. Han utgav sig för att vara läkare, förnekade vårdköer och lät sitt gamla bolag vinna miljonupphandling. Efter DN:s granskning avgår KS:s produktionsdirektör.

Efter DN:s granskning av Karolinska universitetssjukhusets användning av konsultbolaget Boston Consulting Group, meddelar nu sjukhuset att produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla lämnar sitt uppdrag.

Han lämnar uppdraget med omedelbar verkan.

I en rad artiklar har DN granskat Karolinska som anlitat konsultbolaget Boston Consulting Group, BCG för en kvarts miljard kronor sedan 2011. 

DN har bland annat avslöjat att tidigare BCG-konsulten Andreas Ringman Uggla, som gick direkt in i ledningen som produktionsdirektör 2014, året därpå låtit BCG vinna en upphandling värd 118 miljoner kronor  och att Ringman Uggla som produktionsdirektör förnekat problem med cancerköer då landstinget frågade i våras. Senare visade det sig att väntande patienter i behov av akut operation avled.

Nu meddelar sjukhuset att produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Enligt Karolinska är det ett gemensamt beslut, fattat av Andreas Ringman Uggla och sjukhusdirektör Melvin Samsom. Enligt Melvin Samsom har beslutet vuxit fram. 

— Jag har diskuterat det här tillsammans med honom och vi har gemensamt kommit fram till beslutet den här veckan. Det handlar om att Andreas inte längre har den nödvändiga plattformen för att kunna utföra sitt uppdrag på ett effektivt sätt, säger Melvin Samsom.

Enligt Melvin Samsom är det faktorer både inne och utanför sjukhuset som medverkat till detta.

Varför agerar du först nu?

— Andreas Ringman Uggla har haft stor betydelse för att få saker gjorda som produktionsdirektör och programledare, men den senaste tiden har alltmer börjat handla om hans person, och då är det inte längre hållbart, säger Melvin Samsom. 

Andreas Ringman Uggla har under sina år på Karolinska varit drivande i den stora omorganisationen av sjukhuset med värdebaserad vård och att utveckla den så kallade nya verksamhetsmodellen. Han har tillhört sjukhusledningen och förutom produktionsdirektör varit direktör för staben Strategisk sjukvårdsutveckling och vårdproduktion, SSVP. 

Samtidigt meddelas att beslutet inte kommer att påverka den förändring som sjukhuset genomgår, med omorganisation och arbetet enligt den omdiskuterade styrmodellen värdebaserad vård.

– Det är viktigt att förändringen som sjukhuset genomgår fortsätter på ett bra sätt. Jag känner att jag inte kan fortsätta att göra ett bra jobb i min roll och ser denna lösning som bra både för mig och Karolinska, säger Andreas Ringman Uggla i en kommentar. 

Arbetet med den nya verksamhetsmodellen och med införandet av värdebaserad vård är mycket förknippat med Andreas Ringman Uggla. 

— Vi håller på att implementera den nya verksamhetsmodellen, men det betyder inte att allt är statiskt. Vi måste göra justeringar för att få den att fungera bättre, tillsammans med medarbetarna. Det är väldigt många som är involverade i det här arbetet. Det är inte kopplat till en person, säger Melvin Samsom.  

Avtalet om upphörande av anställning skrevs under av Samsom och Ringman Uggla under torsdagen. Han har en uppsägningstid på sex månader, då han kommer att vara arbetsbefriad. Under den tiden får han en sammanlagd lön på 870 000 kronor.

Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska: 

— Det är bra att Andreas Ringman Uggla tar ansvar för de misstag han personligen gjort och avgår, säger Yvonne Dellmark.

Vad tänker du på då?

— Det är flera saker som ni lyft upp i er granskning. Det är ett mycket allvarligt fel när en ansvarig chef ger oriktiga uppgifter om köerna till den som är ansvarig för vården i länet. Sedan tycker vi att det är fel att man utger sig för att ha en skyddad yrkestitel, säger Yvonne Dellmark.

När läkarföreningen i mars gjorde en arbetsmiljöenkät visade den på ett mycket lågt förtroende för sjukhusledningen. I frisvaren namngavs Andreas Ringman Uggla och hans koppling till Boston Consulting Group som en faktor som drog ner förtroendet.

— Från läkarföreningens sida tycker vi nu att det är ännu viktigare hur Karolinska ska hantera det fortsatta vårduppdraget. Sjukhusledningen bör inleda en förbättrad dialog med professionen för bra åtgärder som hjälper, oavsett vilken verksamhetsmodell vi har, säger Yvonne Dellmark och tillägger: 

— Läkarföreningen tror inte på ny verksamhetsmodell då den splittrar vårdsamband och gör det svårt för verksamheterna att få tillräckligt mandat för de åtgärder som behövs. 

Enligt Melvin Samsom pågår redan ett arbete för att få en bättre dialog med de fackliga organisationerna.

— Jag möter läkarföreningens representanter hela tiden, det är viktigt att träffa representanter från alla fackförbund. Jag rör mig också ute i verksamheterna. Vi har en ständigt pågående dialog. Det är samtidigt stora förändringar som pågår och vi måste arbeta för förbättringar, bland annat av arbetsmiljön, säger Melvin Samsom. 

 Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S):

– Att Ringman Uggla nu lämnar sitt uppdrag är förståeligt. Det är oerhört allvarligt det som hänt på NKS med konsultnotor, risk för jäv och olika personkopplingar. Men att han lämnar gör inte att obesvarade frågor fått svar om vad konsultpengarna gått till och vem som godkänt alla fakturor. Jag kräver besked av Irene Svenonius om hon tänker tillsätta en extern utredning. Landstingsmoderaterna måste inse allvaret i läget i sjukvården till följd av deras NKS-hantering.

Finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) säger till DN:

– Det har känts allt mer naturligt och det är en klok åtgärd av sjukhusdirektören att byta besättning. Var sak har sin tid. Även i en tjänstemannaorganisation är man i förtroendebranschen, och det har blivit så pass många frågetecken att det hade varit svårt för Ringman Uggla att komma tillbaka från sin föräldraledighet.

Hon har i dag skickat ett brev till landstingsrevisorerna där hon ber om en särskild granskning:

"Revisionen bedriver sin verksamhet självständigt och oväldigt, men jag vill likafullt mot ovanstående bakgrund och med landstingets samlade bästa för ögonen föreslå landstingets revisorer att i samband med sin revision avseende 2017 särskilt granska konsultanvändande, interna rutiner och konsultfirman BCGs roll vid Karolinska universitetssjukhuset", skriver hon i brevet.

– Vi måste säkerställa att vi köper tjänster på rätt sätt, att vi får det vi betalar för och att Ceasars hustru aldrig får misstänkas - det vill säga det får inte misstänkas att det finns jävsförhållanden, säger hon till DN.

I övrigt uppger Svenonius att hon har stort förtroende för styrelse och ledning av Karolinska.

– Jag uppfattar att det är en organisation som leds av en styrelse och vd som fokuserar på att patienter ska få allt bättre sjukvård och behandlingar, och att de också förmår genomföra förändringar när det behövs. Melvin Samsom kom hösten 2014 och det tar en stund att komma in i en ny organisation och i ett nytt land och jag uppfattar att han tar sig an rollen med stor tyngd och en stor erfarenhet från andra länder som jag tror att vi har nytta av i Sverige.

Karolinska universitetssjukhuset har tillsatt en internutredning efter DN:s avslöjande om konsultinköp och fakturahantering, och även ändrat rutiner för inköp av managementkonsultstjänster. Den ska vara klar i slutet av januari. 

Läs mer: Sjukhusledningen förnekade cancerköer – väntande patienter avled 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.