Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-dodsfallen-pa-aldreboende-i-solna-avtalet-ses-over/

STHLM

Efter dödsfallen på äldreboende i Solna: Avtalet ses över

”Under min tid som politiker har jag aldrig sett så här skarp kritik mot ett företag som bedriver verksamhet på uppdrag av kommunen. Det är så många människor som har mist livet”, säger Sara Kukka-Salam (S), kommunalråd i opposition i Solna.
”Under min tid som politiker har jag aldrig sett så här skarp kritik mot ett företag som bedriver verksamhet på uppdrag av kommunen. Det är så många människor som har mist livet”, säger Sara Kukka-Salam (S), kommunalråd i opposition i Solna. Foto: Roger Turesson

För lite personal, frånvarande läkare och brist på skyddsutrustning.

Flera nya granskningar avslöjar allvarliga brister på äldreboendet Berga under de mest kritiska pandemimånaderna i våras.

Nu måste politikerna i Solna fatta beslut om Ansvar & omsorg ska få fortsätta driva verksamheten eller inte.

Under våren riktades uppmärksamheten mot Berga särskilda boende i Solna när smittan eskalerade och många äldre dog.

Förra veckan presenterades den granskning av äldreboendet som Solna stad utlovade i våras. Genomgången, som Lokaltidningen Mitt i var först med att rapportera om, pekar på flera orsaker till att viruset spreds på boendet.

Elisabet Sundelin, förvaltningschefschef på Solnas omvårdnadsförvaltning, säger att den viktigaste förklaringen var att smittan kom in så tidigt på Berga.

– Det var en okänd sjukdom och symtomen såg annorlunda ut än vad vi först fick information om, säger hon.

En annan anledning till smittspridningen, som pekas ut i rapporten, är att människor varit sjuka utan symtom och att testning utfördes i låg utsträckning.

Enligt granskningen fanns det dock omständigheter som Ansvar & Omsorg hade kunnat påverka om utföraren hade haft en bättre planering av personal och skyddsutrustning. Både tjänstemän och politiker är överens om att kommunen borde ha sett till att ha ett större lager av det sistnämnda.

Personalbrist beskrivs i rapporten som en bidragande orsak till att utbrottet blev så omfattande på Berga. Det finns vittnesmål om att det vid ett tillfälle var 39 sjukanmälda – av de 48 personer som var tänkta att arbeta.

Bristen på personal med medicinsk kompetens lyfts också fram som en faktor i en annan färsk granskning, från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I beslutet konstateras att det inte funnits förutsättningar på Berga för att ge en god vård till äldre med misstänkt eller konstaterad corona och att journalföringen har brister som gör att det inte går att följa vårdförloppet.

I kommunens granskning beskrivs hur sjuksköterskorna fick göra många svåra bedömningar eftersom läkare inte fanns på plats fysiskt. Bilden stärks av Solna stad som dessutom uppger att det inte alltid gick att nå läkare på telefon.

Familjeläkarna, som bedriver läkarvården på Berga, fick stark kritik av Ivo i december, bland annat för bristande närvaro på flera boenden.

Stefan Amér, vd för bolaget, vänder sig mot Ivo:s beskrivning. Han uppger att man växlade från fysiska möten mellan läkare och sjuksköterskor till att i stället ses digitalt för att minska smittspridningen.

– De patienter som läkare och sköterskor bedömde behövde träffa läkare fysiskt fick göra det, säger han.

För Ivo uppger en sjuksköterska att verksamhetschefen uppmanade sjuksköterskorna att inte gå upp till patienterna på avdelningarna. En undersköterska som arbetar på boendet ger en liknande bild.

– Sjuksköterskorna var inte där, de skickade mediciner i hissarna. Jag klandrar inga sjuksköterskor, detta kom uppifrån, säger undersköterskan till DN.

I ett av vittnesmålen i Ivo:s granskning beskrivs hur patienter fått vänta på behandling eller läkemedel eftersom det saknats sjuksköterskor - och att det hände att boende avled ensamma.

Elisabet Sundelin anser att delar av Ivo:s granskning är ”onödigt skarp”. Hon betonar att en del av slutsatserna bygger på intervjuer med enskilda.

– Det är skarpa ord, att Ivo noterar att det förekommit att äldre hittats avlidna på sina rum. Äldre dör på äldreboenden. Vi inom äldreomsorgen är bra på palliativ vård.

Enligt undersköterskan DN talat med har arbetsledningen på boendet lämnat en del att önska, även innan pandemin. Hon beskriver en dålig attityd från chefer gentemot personalen och att kritik som lyfts inte lyssnas på.

Hon är också kritisk mot ledningens agerande när smittan slog till.

– De var inget stöd, de släppte inte in oss på sina kontor. De tyckte att vi hade skyddsutrustning så det räckte, men det hade vi verkligen inte. De första visiren som vi fick hade anhöriga ordnat till personalen, inte ledningen.

Avtalet med Ansvar & Omsorg löper ut senare i år, men redan i februari måste politikerna fatta beslut om det ska förlängas eller ej. I tisdags krävde Socialdemokraterna i Solna stad att kommunen inte ska förlänga avtalet.

Sara Kukka-Salam (S), kommunalråd i opposition i Solna, vill att kommunen häver avtalet med Ansvar & omsorg.
Sara Kukka-Salam (S), kommunalråd i opposition i Solna, vill att kommunen häver avtalet med Ansvar & omsorg. Foto: Roger Turesson

– Under min tid som politiker har jag aldrig sett så här skarp kritik mot ett företag som bedriver verksamhet på uppdrag av kommunen. Det är så många människor som har mist livet, säger Sara Kukka-Salam, (S), kommunalråd i opposition i Solna.

Det är för tidigt att säga hur kommunen kommer att landa, säger Samuel Klippfalk, ordförande i omsorgsnämnden (KD).

– Jag håller med om att det inte varit ordning under våren. Men under hösten, när det fortfarande varit hög smittspridning i samhället, har boendet vad jag förstår inte haft smitta eller död i covid-19.

Till tidningen Mitt i sa Klippfalk i december att man bedömde att Ansvar & Omsorg inte brutit mot avtalet med Solna stad. Nu är bilden delvis annorlunda.

– De har inte levt upp till varje del av avtalet. De har inte haft den bemanning de skulle haft i alla delar. Det framgår både av Ivo:s granskning och av rapporten. Men sen är frågan, är det tillräckligt för att häva avtalet?

Förtydligande: Ansvar & Omsorg uppger i ett svar till DN att siffrorna över DN:s siffror över antalet avlidna på Berga är felaktiga. Artikeln har förtydligats med deras uppgifter över antalet avlidna för år 2019 och 2018.

Ämnen i artikeln

Solna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt