Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 15:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-dodsskjutningarna-i-stockholm-polisen-befarar-hamndaktioner/

STHLM

Man anhållen efter dödsskjutningarna i Stockholm

00:52. Rikspolischefen Anders Thornberg om skjutningarna: ”Det är otroligt allvarligt”

En man har anhållits efter söndagens tre blodiga skjutningar i Stockholm. Samtidigt befarar polisen hämndaktioner.

– Det här är ett väldigt allvarligt läge och helt oacceptabelt, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning Noa.

Två personer sköts till döds och ytterligare två skadades vid tre olika skjutningar, som skedde inom loppet av bara fem timmar, i nordvästra Stockholm på söndagen. 

Läget för de två skadade är fortsatt oförändrat. Båda är allvarligt skadade, enligt de senaste uppgifterna som polisen fått från sjukhuset.

En man har gripits och anhållits, skäligen misstänkt för mord, efter skjutningen i Blackeberg, uppger polisen. Man är mycket förtegen kring detaljer om vem personen är eller under vilka omständigheter gripandet gjordes.

Den gripne har eller kommer att förhöras.

– Om vi inte redan gjort det kommer vi göra det inom kort. När en person blir frihetsberövad är rutinen att hålla ett kort inledande förhör om hur den ställer sig till misstankarna, säger Stockholmspolisens presstalesperson Mats Eriksson.  

Stockholmspolisen höll på måndagsförmiddagen ett större möte med anledning av skjutningarna och initierade då särskild händelse, för att se till att det finns tillräckligt med resurser till utredningarna. Det innebär att polisen lägger en del andra saker åt sidan för att fokusera på skjutningarna.

Hur många som jobbar med fallen vill man dock inte gå in på. 

– Vi kommenterar aldrig vilka resurser vi har. Vi jobbar med de resurser vi tycker är tillräckliga. Vi ringer in de personer vi kan, men måste se till att vi kan jobba över tid också, resten av veckan.

Polisen vill inte svara på om man har några misstänkta för de andra skjutningarna, men säger att det finns en hel del vittnen.

– Vi har mycket vittnesuppgifter, framför allt i Sollentuna, men även i Blackeberg.

I nuläget ser polisen ingen koppling mellan de tre dåden, men undersöker samband med tidigare dåd. Man befarar att det kan ske hämndaktioner.

– Vi fruktar alltid att det ska eskalera. Vi jobbar med att stoppa våldsspiralen, med att utreda, försöka gripa och lagföra personer. Vi tittar på om det finns kopplingar till tidigare dåd.

Malmvägen i Sollentuna. Foto: Magnus Hallgren

Chefen för polisens nationella avdelning Noa är inte överraskad av de senaste blodiga dödsskjutningarna i Stockholm.

– Det här är ett väldigt allvarligt läge och helt oacceptabelt, säger Mats Löfving.

Han menar att utvecklingen ligger i linje med den lägesbeskrivning som rikspolischefen lämnade över till justitiedepartementet i november förra året. Men de enskilda skjutningarna är ofta svåra att förutse, menar han. 

– Både gärningsmän och offer kan ofta kopplas till löst sammansatta kriminella nätverk som har sin grund i utsatta områden. Individerna beter sig ologiskt och irrationellt och kan vara narkotikapåverkade. Men vi har en bra bild av vilka individerna är, de har stor våldskapacitet.

Under dagen finns polisen på plats i Sollentuna och Blackeberg för att svara på frågor från invånarna och ta in vittnesmål. 

– Vi har trygghetsskapande åtgärder på platserna där folk blivit mördade, där vi försöker svara på frågor om hur pass oroliga människor ska vara och vad de ska tänka på. Det här är fruktansvärda dåd, man ska inte vara orolig men observant.

Risken för att man skulle hamna mitt i en skottlossning är osannolik, men om det ändå händer bör man springa från platsen, gömma sig och ringa larmnumret 112. 

Under måndagen kommer polisen att ha fler möten om skjutningarna. 

Läs mer: 

Tre skottlossningar i Stockholm på samma kväll – två döda 

Detta har hänt: Tre skjutningar i Stockholm – på fem timmar