Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-gravida-annas-dod-foraldrarna-gor-egen-anmalan-till-ivo/

STHLM

Efter gravida Annas död: Föräldrarna gör egen anmälan till Ivo

Annas mamma Sylvia Söderberg och hennes man Rickard Almqvist. Foto: Lisa Mattisson

Anna Söderberg var gravid i sjunde månaden när hon och hennes barn avled hemma i hennes säng. 14 timmar tidigare hade hon skickats hem från sjukhuset med alvedon. 

Nu gör Annas föräldrar en egen anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) där de riktar skarp kritik mot sjukhuset och läkaren i tjänst. 

Anna Söderberg fördes med ambulans till sjukhus en tidig morgon i januari. Hon hade då smärtor i bröstkorg och rygg. 

Anna var 40 år gammal och gravid i sjunde månaden. På sjukhuset konstaterades att hennes aorta vad utvidgad, något som konstaterades vara ett ”slumpfynd” och Anna skickades hem med alvedon. Natten därpå avled hon hemma i sin säng till följd av att hennes aorta spruckit. Både Anna och barnet i magen, som fick namnet John, avled.

Efter händelsen anmälde Capio S:t Görans sjukhus sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) genom en lex Maria. Nu har Annas föräldrar själva gjort en anmälan till myndigheten.

– Vi har gjort en egen anmälan för att garantera att man får fram en saklig och rättvis bild av händelseförloppet. Det är för att säkerställa att den ena partens version inte är skönmålad, eftersom den förefaller ha ett intresse av att förbättra sin egen situation, säger Torsten Söderberg, Annas pappa till DN. 

I anmälan har föräldrarna uppgett 19 punkter där de anser att sjukhuset och läkaren har brustit, vilken DN tagit del av. De skriver bland annat att läkaren inte har haft behörighet att spara de ultraljudsbilder som togs, vilket lett till att det inte går att bekräfta i efterhand exakt hur mycket den var utvidgat. 

De hänvisar även till information som visar på sambandet mellan graviditet och aortadissektion och skriver att en förlossningsläkare, som sannolikt haft kännedom om den kopplingen, borde ha konsulterats. 

De kritiserar även att det i en första händelseanalys stod att Anna ”ville gå hem”, något som Annas familj tog avstånd från och som sedan tagits bort, enligt anmälan. 

Tidigare i juni riktade Annas man och föräldrar kritik mot att Anna blivit förd till ett sjukhus som saknade en förlossningsklinik och påpekade att det saknades direktiv som sa att gravida kvinnor bör föras till ett sjukhus som har kapacitet att utföra akuta kejsarsnitt. Det höll även S:t Görans sjukhus med om och skickade ett förbättringsförslag till Region Stockholm. 

Kort därpå skickade Region Stockholm ut ett nytt direktiv till ambulanssjukvårdare där det framgick att kvinnor gravida i vecka 22 eller senare i första hand bör föras till ett sjukhus som innehar en förlossningsklinik. 

Måns Belfrage, chefläkare på S:t Görans sjukhus, har tidigare kommenterat händelsen till DN: 

– Det är en djupt tragisk händelse och vi startade en omfattande internutredning för att ta reda på vad som har hänt. Vi har därefter gjort en lex Maria-anmälan till Ivo. Nu inväntar vi deras bedömning och yttranden, säger Måns Belfrage.

Läs mer: Familjen vill se nya regler efter dotterns död