Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 23:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/efter-kritiken-stockholms-stad-presenterar-nytt-forslag-for-ostermalmstorg/

STHLM

Efter kritiken – Stockholms stad presenterar nytt förslag för Östermalmstorg

Saluhallen vid Östermalmstorg från 1888, nyligen renoverad.
Saluhallen vid Östermalmstorg från 1888, nyligen renoverad. Foto: Alexander Mahmoud

Känslorna är heta när det gäller nya Östermalmstorg. Nu har Stockholms stad tagit fram en plan för utformningen som kan betecknas som en kompromiss mellan Östermalms vänners förslag och kritiken från Stadsmuseet och Skönhetsrådet.

– Vårt förslag ligger närmare torget som det såg ut tidigare, det är fortfarande ett öppet torg, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Staden har utvecklat de värden och bärande idéer från Östermalms vänners medborgarinitiativ – som har utarbetats av stadens tidigare planarkitekt Aleksander Wolodarski.

Medborgarförslaget innebar att det rektangulära torget gestaltas med en cirkel av körsbärsträd, en central fontän samt en stenläggning som ger en stark symmetri.

De synpunkter staden fått in är bland andra att polisen önskar att torget hålls öppet för att kunna ge plats åt allmänna sammankomster. Stadsmuseet önskar en större kulturhistorisk förankring med koppling till stadens rutnätsmönster, den särpräglade horisontella axeln och läget mellan saluhall och kyrkogård samt önskar bevara befintliga träd och befintlig markbeläggning. Skönhetsrådet avstyrker förslaget och förordar istället en återställning av torgets tidigare gestaltning.

En av stadens skisser över hur torget kan se ut i framtiden.
En av stadens skisser över hur torget kan se ut i framtiden. Foto: Stockholms stad

– Det här är ett av stadens äldsta och mest fungerande torg. Förslaget är märkligt, en fontän i mitten ger en felaktig bild av vad torget är, har Skönhetsrådets sekreterare Henrik Nerlund tidigare sagt till DN.

Att ha en fontän i mitten av torget går inte enligt Daniel Helldén eftersom t-banehallen ligger precis under.

– Vi kan möjligen ha en sidoställd fontän. Men det förslag som ligger nu går fortfarande att modifiera, fontän eller inte är en öppen fråga, säger han.

Stockholms trafikkontor föreslår att cirkelformen arbetas in i gestaltningen av torget för att ge platsen identitet. Formen återfinns i markbeläggningen, i planteringar, i vattenkonst och sittmöbler. Av torgets befintliga träd bevaras de största, friska hästkastanjerna men de kompletteras med nya träd av blommande sort. Torget möbleras därutöver med ett antal större urnor med perenner eller mindre träd samt med cykelställ och bänkar.

Det ska finnas möjlighet för tillfälliga evenemang och händelser som ger torget liv över året, liksom för allmänna sammankomster, med god säkerhet. En yta reserveras för en paviljong eller liknande byggnad, där en kommande verksamhetsutövare kan bedriva till exempel kafé- eller restaurangverksamhet.

Östermalmstorg på 1960-talet.
Östermalmstorg på 1960-talet. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum

Förslaget innehåller fyra torgstånd, som placeras i skuggigt läge på torgets södra del.

Regionens trafikförvaltning har ett behov av att under kommande år renovera eller byta det tätskikt som utgör tak för biljetthallen, och behöver då utföra omfattande arbeten på torget.

– Torget ska inte grävas upp flera gånger. Den preliminära tidsplanen är att regionen börjar med sitt arbete i april nästa år och vi kan komma i gång till hösten, det är synkroniserat, säger Daniel Helldén.

Projektets totala utgift beräknas till cirka 115 miljoner kronor, baserat på översiktliga kalkyler utförda under våren 2021.

Läs mer:

Nya planer för Östermalmstorg när tillfälliga saluhallen flyttas

Notan för Stockholms renoveringar steg med 1,7 miljarder

Ämnen i artikeln

Östermalm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt